Politici mogen best huilen

Kan de traan een politiek instrument zijn of is het een teken van zwakte? vroeg Monic Slingerland na zichtbare emoties bij president Obama. Lezers vinden een traan prima.

We zijn geen goden

In een maatschappij waarin stoer zijn en je groot houden overgewaardeerd worden, geeft een politicus een prachtig voorbeeld als hij of zij menselijkheid en kwetsbaarheid toont. Want we zijn geen goden, we zijn niet onkwetsbaar, we zijn mensen, die geraakt kunnen worden. Gelukkig maar.

Petra Tasseron Amsterdam

Huilen om Wilders

Echte mensen hebben emoties en uiten deze, als het goed is. Ze lachen, huilen en zijn vaak ook oprecht daarin. Op televisie zie je in Nederland politici wel vaak lachen, maar weinig huilen. Als ze wel huilen, zoals Timmermans deed, zijn we daar allemaal van onder de indruk. En dan heeft iedereen het erover, net als nu bij Obama.

Ik heb me geen seconde afgevraagd of de tranen van de Amerikaanse president echt waren. Ik vind het mooi als een politicus, man of vrouw, in het openbaar emoties durft te tonen. En waarom ook niet? Het zijn dan toch ook net echte mensen.

Misschien moet iemand in de Tweede Kamer ook eens gaan huilen als PVV-leider Geert Wilders van die zinloze en verdrietige dingen zegt. Misschien komt stemmend Nederland dan ook eens bij zijn positieven. Wie weet helpt het. Ik hoop het van harte.

Carina Lodder Vleuten

De tranen van Jinek

Maandagavond keek ik naar het televisieprogramma 'Jinek'. Daar zat een echtpaar dat een dochter had verloren bij de vliegramp in het Portugese Faro.

Zij gingen terug naar de rampplek, voor hen een heel beladen moment. Een stukje van de documentaire werd vertoond waarin het intense verdriet naar voren kwam. Presentatrice Eva Jinek schoot vol en verontschuldigde zich daarvoor. Niet nodig, vind ik. Zij liet haar menselijke kant zien.

Waarom moeten we altijd 'flink' zijn? Emoties verzachten de mens. Ik denk niet dat het bij Obama politieke tranen waren. Er wordt altijd gezocht naar een reden om maar niet te accepteren dat ook personen in de schijnwerpers gevoelens hebben. Jammer dat dat als zwakheid of nep wordt bestempeld.

Truus Groothuis Culemborg

Obama is een idealist

President Obama heeft het nooit gemakkelijk gehad, en vooral de laatste tijd had hij het niet eenvoudig. Obama moest opboksen tegen een keiharde wereld om hem heen, hij zag er ook vaak vermoeid uit. Ik heb veel over hem gelezen en ik heb de indruk dat hij een gevoelsmens is. Meer een idealist dan een politicus.

Ik denk wel eens dat hij blij zal zijn als hij het roer kan overdragen. Het is ook niet niks om president van de Verenigde Staten te zijn. Voor de ene persoon zal het gemakkelijker zijn dan voor de andere. Maar wat is er tegen emotie? De wereld is al hard genoeg.

J.H van der Lugt-Paulusma Amstelveen

Van vlees en bloed

De tranen van Obama en Timmermans hebben mijns inziens niets te maken met politieke trucjes of zwakte. Ze zijn een uiting van een begrijpelijke emotie en laten zien dat Obama en Timmermans mensen van vlees en bloed zijn. Anders gezegd: ook politici als zij hebben een hart en schamen zich daar niet voor.

Wim van Kooij Rotterdam

Diep respect

Ik herinner mij goed hoe geëmotioneerd toenmalig minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk was na een bezoek aan Somalië. Van al die ellende die hij daar gezien had, moest hij huilen. Daar was niets gespeeld aan, dat was oprecht. Ik kon alleen maar diep respect opbrengen voor zo veel menselijkheid.

Henk Sieben Rekken

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden