Commentaar

Politici moeten serieus omgaan met Rusland

Halbe Zijlstra, de minister van Buitenlandse Zaken vertrekt nadat hij is afgetreden over de leugen die hij heeft verteld over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.Beeld ANP

Halbe Zijlstra deed gisteren het onvermijdelijke: hij trad af als minister van buitenlandse zaken in het derde kabinet-Rutte. 

Tegelijkertijd geeft het een ongemakkelijk gevoel dat hij zich niet tijdens een debat met de Kamer voor zijn daden verantwoordde, maar het debat uit de weg ging door voor het begon in een verklaring zijn aftreden aan te kondigen. Wel verantwoordelijkheid genomen, geen verantwoording afgelegd.

Het lijkt een detail. Zijlstra creëerde immers tijdens de algemene ledenvergadering van zijn partij in 2016 de mythe dat hij tien jaar eerder aanwezig was bij een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens Zijlstra zou Poetin bij die gelegenheid hebben gezegd desnoods met geweld een Groot-Rusland na te streven. Hij had die woorden niet uit eerste hand en, zo bleek gisteren, interpreteerde de voorstelling van zaken van zijn zegsman ook nog eens verkeerd.

Twee keer fout: hij was er niet bij en zijn interpretatie deugde niet. Reden genoeg voor aftreden. Desondanks was het goed geweest verantwoording af te leggen. De vertrouwensvraag is immers aan de Kamer. Het parlement had er recht op Zijlstra te bevragen wat hem bezielde toen hij zijn valse voorstelling van zaken gaf. Nu restte slechts een wezenloos debat met premier Mark Rutte over de vraag of de Kamer, net als de premier, niet al een paar dagen eerder had kunnen worden geïnformeerd.

Het is triest te moeten constateren dat opnieuw een bewindspersoon, hoe terecht op zich ook, moet aftreden wegens een incident. Het begint een slechte traditie te worden in de Nederlandse politiek. Verschillen van mening, wat het wezen zou moeten zijn van politiek debat en bedrijf, is al heel lang niet meer voorgekomen als reden om af te treden. Het geeft te denken over het belang van het politieke debat en over de deelnemers aan dat debat.

Relatie met Rusland

Het is bovendien triest te moeten constateren hoe Nederlandse politici kennelijk denken om te mogen en kunnen gaan met de relatie met Rusland. Dat land wordt beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. Nederland probeert het land te bewegen mee te werken met het voor de rechter brengen van de verantwoordelijken voor het neerhalen van MH17. Er zijn kortom belangrijke zaken te regelen en te bespreken.

Dan gaat het echt niet aan dat land via verkeerde voorstellingen van zaken in een nog kwader daglicht te stellen. Of, zoals D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold deze week deed, de jokkende minister te verdedigen met de opmerking dat hij de eerste Rus die toegeeft te liegen nog moet ontmoeten. Er zijn volwassener politici nodig om onze relatie met Rusland te onderhouden. 

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees hier alle commentaren van Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden