'Politici misbruiken christelijke cultuur'

verkiezingen | Christenen willen niet gebruikt worden voor rechtvaardiging van vreemdelingenhaat, stelt een petitie.

Politici moeten stoppen de christelijke cultuur voor hun campagne-karretje te spannen. "Wij passen ervoor om als stemvee te worden opgetrommeld, om de symbolische stok te zijn waarmee anderen worden weggeslagen", aldus prominente christenen in een petitie die ze dit weekend publiceerden.


Namen van politici ontbreken in de tekst, maar duidelijk is dat de groep zich richt tot politici ter rechterzijde. Uit die hoek klinkt al langer het pleidooi om de joods-christelijke wortels van de Nederlandse cultuur te bewaken. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deed dat, net als PVV-voorman Geert Wilders en Thierry Baudet (Forum voor Democratie).


Hun beroep op de joods-christelijke cultuur gaat doorgaans hand in hand met het pleidooi om invloed van buitenaf flink te beperken. Immigratie beschouwen zij als een mogelijke bedreiging van de joods-christelijke cultuur. "Dat druist recht tegen het hart van het christendom in, dat wereldwijd open is, grenzeloos barmhartig en lokale politieke beslommeringen ver overstijgt", stelt de petitie.


De tekst is ondertekend door prominente christenen, zoals bisschop Gerard de Korte, voorzitter Karin van den Broeke en scriba René de Reuver van de Protestantse Kerk in Nederland, Remonstranten-voorman Joost Röselaers, Theoloog des Vaderlands Janneke Stegeman, EO-directeur Arjan Lock, theologen zoals Erik Borgman en Frank Bosman en een aantal predikanten.


Initiatiefnemer van de petitie is theoloog Alain Verheij (net als Borgman en De Korte lid van het theologisch elftal van Trouw). "Het stoorde me dat politici zo makkelijk roepen dat onze christelijke cultuur moet worden beschermd, zonder dat ze dat verder concreet maken. Het stoorde me ook dat die politici nou niet bepaald bekend staan vanwege hun christelijke geluid", aldus Verheij.


"Iedereen mag bij de christelijke cultuur horen", stelt de petitie. "Christen word je niet door ras of uit geboorte of vanwege je historie. Christen mag je zijn door de genadige adoptie van een liefdevolle hemelse vader. Dat uitnodigende karakter zit diep verankerd in de christelijke cultuur. [...] Jezelf 'christelijk' noemen om daarmee hele groepen anderen buiten te sluiten is geen optie binnen onze traditie. Zelfs niet als die ander geldt als concurrent of zelfs bedreiging: 'Heb uw vijand lief' is een vuistregel die wij wonderlijk (soms pijnlijk) genoeg hebben meegekregen van onze Heer zelf."


"Als politici zo graag over de christelijke cultuur willen spreken, laat ze dan met ons in gesprek gaan", zegt Verheij. Want dat de christelijke traditie meer ruimte krijgt in politiek en maatschappij juichen de ondertekenaars toe: "Leer kinderen weer iets over die dwarse idealist die Jezus Christus was. Leer hen wat geloven betekent, zodat zij met begrip kunnen opgroeien in een multireligieuze samenleving. [...] Leef het hen politiek voor, zodat al het mooie dat de christelijke cultuur voorstaat, meer gerealiseerd zal worden."


De petitie is te lezen op www.petities24.com/christelijke-cultuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden