Politici, laat de barbecue links liggen!

Van de kamervoorzitter mag de barbecue aan het Binnenhof geen parlementaire barbecue meer heten. Dat lost niks op. Politici horen sateetjes van de vleeslobby te weigeren.

Morgen staat in de tuin van perscentrum Nieuwspoort opnieuw de 'Binnenhof Barbecue' op het programma als 'traditionele afsluiting van het parlementaire jaar'. Alleen toegankelijk voor kamerleden, bewindslieden en parlementair journalisten.

De barbecue wordt niet georganiseerd en betaald door het kamerpresidium, door het kabinet of door een andere instantie die iets met regering of parlement van doen heeft, maar door de vleeslobby. Met steun van andere vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, zoals een grote bierbrouwer die voor de gelegenheid speciale glazen laat bedrukken.

Hoe past zoiets in het voorgenomen integriteitbeleid? Wat heeft het te maken met normen en waarden om je te laten fêteren tijden een commercieel feestje bedoeld voor beleidsbeïnvloeding? Welke etentjes en feestjes tasten de integriteit van politici aan en welke niet? Waarom laat Balkenende zich portretteren met satéstokjes tussen de tanden als reclamebord voor het Voorlichtingsbureau Vlees?

Het is onbegrijpelijk dat ministers, staatssecretarissen en kamerleden deelnemen aan een etentje dat het bedrijfsleven exclusief voor hen organiseert. De vleessector ligt maatschappelijk ook nog eens zeer onder vuur. Niet alleen door het veroorzaken van grootschalig dierenleed, maar ook vanwege overtreding van regels, zoals de AID regelmatig vaststelt. Bovendien is het merkwaardig dat dat gebeurt in het kader van de parlementaire agenda en ook nog in lokaliteiten en met faciliteiten die met nadruk geassocieerd zijn aan regering en parlement.

Het zou ondenkbaar zijn als bij voorbeeld de Nederlandse Kermisbond, de plasticverwerkende industrie, de Koninklijke Horeca Nederland of een andere bedrijfssector een jaarlijkse kermis of een Tupperwareparty zouden organiseren op het Binnenhof of in de tuin van perscentrum Nieuwspoort, voor een select gezelschap dat zich zou laten fêteren op kosten van de sector. En de vleessector is zelfs nauw verbonden met wat tot de persoonlijke zakelijke belangen gerekend moe(s)t worden van fractiespecialisten van partijen die samen een kamermeerderheid vormen: Gert-Jan Oplaat (VVD; kippenboer), Annie Schreijer-Pierik (CDA; varkensboerin), Wien van den Brink (LPF; varkensboer) en Ger Koopmans (CDA; melkveehouder)

Bij het aannemen van de wet Dualisering heeft de Kamer besloten dat er voor uiterlijk 7 maart 2005 een gedragscode moet zijn voor lokale en regionale politici. De gedragscodes zijn gericht op het waarborgen van de integriteit. Diners, excursies en evenementen worden in dit kader expliciet genoemd als beïnvloedingsmiddelen waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan. Ze worden niet voor niets onder dezelfde regeling als giften vermeld.

Provincies en gemeenten zijn inmiddels druk bezig met het invoeren van de gedragscodes. Bij de Binnenhof Barbecue ligt er een kans om dit ook te regelen voor kamerleden en kabinetsleden zelf. Beter zou nog zijn dit vast te leggen in het reglement van orde.

Er dient paal en perk gesteld te worden aan commerciële beleidsbeïnvloeding via cadeautjes en etentjes. Analoog aan de Binnenhof Barbecue stelde burgemeester Leers van Maastricht onlangs al voor het Preuvenemint in Maastricht te benoemen tot de opening van het parlementaire jaar. Kennelijk gaat er een verkeerd signaal uit van het lobbysucces van de vleessector.

Naar aanleiding van bezwaren van SP en Partij voor de Dieren heeft kamervoorzitter Weisglas maandag aangegeven dat de barbecue vanaf volgend jaar geen 'parlementaire barbecue' meer mag heten. Dit is echter slechts een cosmetische oplossing en doet niets af aan de integriteitsdiscussie.

De fractievoorzitters in Eerste en Tweede Kamer kunnen morgen laten zien dat het ze ernst is met het integriteitsbeleid. Het ligt voor de hand hun fractieleden op te roepen de Binnenhof Barbecue te mijden vooruitlopend op nadere invulling van het integriteitbeleid voor kamerleden. Ook de premier, de voorzitters van de Staten Generaal én het bestuur van perscentrum Nieuwspoort hebben een taak in het bewaken van de publieke moraal en het voorkomen van de indruk dat beleid via de maag van politici te beïnvloeden is.

Regering en parlement behoren níet-sponsorabel te zijn en in die zin is de Binnenhof Barbecue een héél fout signaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden