Politici komen en gaan, maar Willem-Alexander en Máxima houden hopelijk een generatie stand

'Ik was nog niet zo lang staatssecretaris van economische zaken toen de kroonprins in het interview ter gelegenheid van zijn veertigste verjaardag aangaf dat hij best meer wilde doen voor het Nederlandse bedrijfsleven in het buitenland, mits daar natuurlijk behoefte aan was. Dat leek me een heel goed idee, waarop ik hem een briefje stuurde en hij mij uitnodigde voor een gesprek op de Eikenhorst in Wassenaar.

De Golfregio stond in Nederland nog veel te weinig op de kaart. Premier Balkenende was er eens een dag geweest. Ik dacht dat we met prins Willem-Alexander en prinses Máxima een veel betere kans zouden maken om bij de ruling family's deuren te openen. In januari 2009 maakten we een reis naar Doebai, Aboe Dhabi en Oman en dat werd een groot succes, mede dankzij hun aanwezigheid.

Tijdens die reis ben ik me erg bewust geworden van het belang van symboliek. Ik herinner me een bezoek aan Shell en daarbij een presentatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat lijkt weinig schokkend, maar aan de autoriteiten wordt zo wel op subtiele wijze het Nederlandse belang duidelijk gemaakt van maatschappelijk verantwoord ondernemen en van de aanwezigheid van Shell in Oman.

Máxima wilde in het programma het thema 'vrouwen in de islam' aan de orde stellen. Ook dat is een helder signaal, zonder dat dat meteen als aanmatigend werd ervaren. Op symbolische wijze werden de Nederlandse waarden overgebracht. Heel fascinerend om mee te maken.

Willem-Alexander en Máxima maakten op mij de indruk dat ze al erg op elkaar waren ingespeeld. Zij vulden elkaar goed aan, tegelijkertijd zijn ze ontspannen.

Ik geloof er niets van dat Máxima haar echtgenoot in de schaduw zal stellen. Volgens mij vallen sterke vrouwen op sterke mannen.

Ik lees geregeld over de 'gouden kooi' waarin prins Claus opgesloten zou hebben gezeten, maar zelf heb ik daar een heel ander beeld van. Met ontwikkelingswerk heeft prins Claus veel goed en belangrijk werk verricht. Verder weten we dat hij voor zijn vrouw een belangrijke steun en adviseur is geweest en als vader een bijzondere rol heeft gespeeld.

Ik hoop echt dat Máxima met haar werk doorgaat. Kort voor de inhuldiging gaf zij met een videoverbinding voor de Wereldbank nog een presentatie over financial inclusion. Fantastisch toch?

Door die reis naar de Golfregio heb ik geleerd om het belang van continuïteit niet te onderschatten. Politici komen en gaan, maar Willem-Alexander en Máxima houden hopelijk een generatie stand. Die continuïteit is ook veel waard."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden