Politici in Lelystad boos over verdwijnen van spoedeisende hulp

Inwoners van Lelystad bieden Tweede Kamerleden een petitie aan voorafgaand aan het debat op 31 oktober over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis.Beeld ANP

De acute zorg verdwijnt toch grotendeels uit Lelystad. Raadsleden zijn teleurgesteld in minister Bruins. Ze vinden dat hij zich aan een eerdere belofte moet houden.

De boodschap dat acute verloskunde en de spoedeisende hulp toch verdwijnen, valt slecht in Lelystad. Minister Bruno Bruins van medische zorg beloofde eerder in de Twee Kamer dat hij zich tot het uiterste zou inspannen om acute verloskunde en spoedeisende hulp in Lelystad te behouden. Hij wilde daar ook geld voor uittrekken: structureel 4,4 miljoen per jaar.

Lokaal VVD-raadslid en oud-wethouder zorg Meta Jacobs is ‘vreselijk teleurgesteld’ in Bruins. “Hij heeft in het debat gezegd dat de acute zorg overeind moest blijven. Wat ons betreft was dat echt een toezegging. Er komen verkiezingen aan voor Provinciale Staten. Denkt u dat ik nog op de markt ga staan flyeren? Ik kan niet aan mijn kiezers uitleggen dat een VVD-minister dit belooft en niet nakomt.”

Jack Schoone van Leefbaar Lelystad, de tweede partij van de gemeente, overweegt maandagochtend de A6 te blokkeren, ‘als dat nodig is’, zo zei hij tegen Omroep Flevoland. Hij wil eerst de gesprekken van de komende dagen afwachten. “Dat is natuurlijk een grapje van mijn collega, we gaan niet echt de weg blokkeren”, reageert Jacobs. “Het gaat erom dat we aandacht krijgen. We zijn de afgelopen tijd te tam geweest.”

Ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk wil de locaties in Lelystad en Dronten van de IJsselmeerziekenhuizen een doorstart geven, maar gaf al aan dat het niet lukt om de acute verloskunde en een volledige spoedeisende hulp overeind te houden. Zelfs met extra geld van het Rijk lukt dat niet, denkt Bruins nu ook. Er zijn te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen en artsen in de regio. Er is bijvoorbeeld een tekort aan kinderartsen.

Dure voorzieningen

St Jansdal wil alleen poliklinische zorg leveren in Lelystad. Voor een spoedeisende hulp zijn dure voorzieningen nodig, zoals een operatiekamer, laboratorium en radiologische apparaten, die het ziekenhuis verder niet gebruikt. Daarom wil het ziekenhuis alleen een beperkte spoedpost openhouden, die niet 24 uur per dag bemand is.

Burgemeester Ina Adema (VVD) vindt de aanwezigheid van een volwaardige spoedeisende hulp voorziening ontzettend belangrijk voor de regio Lelystad, met 180.000 inwoners en ‘een nog altijd groeiende populatie, en gelet op de uitgestrektheid van de regio’. “Wij dringen er daarom bij St Jansdal en de zorgverzekeraar op aan dat er nogmaals gekeken wordt naar de mogelijkheden om een 24/7 spoedeisende hulp voorziening met OK te realiseren”, stelt ze in een reactie.

Voor oncologiepatiënten van het Amsterdamse MC Slotervaart kwam woensdag iets meer duidelijkheid. Zij kunnen hun behandeling voortzetten bij het Antoni van Leeuwenhoek. Dinsdag werd al duidelijk dat de afdeling geriatrie naar het Amsterdamse OLVG  gaat.

Lees ook:

St Jansdal kan de patiënten van de IJsselmeerziekenhuizen goed gebruiken

Het ziekenhuis dat de IJsselmeerziekenhuizen wil overnemen, is aan de kleine kant voor een eigen intensive care en spoedhulp. Dat wil St Jansdal niet alleen uit barmhartigheid. Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit kan het ziekenhuis de patiënten uit Lelystad en omgeving goed gebruiken. 

Hoe het streekziekenhuis gered kan worden

De IJsselmeerziekenhuizen gaan na hun faillissement mogelijk in uitgeklede vorm verder. Is er nog toekomst voor het ziekenhuis in de regio? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden