Politici: Hef ov-chipbedrijf TLS op

(ANP) Beeld
(ANP)

Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en introductie van de ov-chipkaart (TLS) moet worden opgeheven en de taken moeten worden ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Dat stelt de Socialistische Partij vanavond voor tijdens een begrotingsdebat in de Tweede Kamer. De SP kan al op steun rekenen van GL en gedoogpartij PVV. De grootste coalitiefractie, de VVD, is wel heel kritisch over het werk van TLS, maar acht opheffing geen reële optie, zo blijkt uit een artikel op nu.nl.

TLS is er in tien jaar niet in geslaagd een elektronisch betaalpasje te realiseren dat, zoals de bedoeling was, overal in Nederland in het openbaar vervoer gebruikt kan worden. Volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir heeft het bedrijf zelf inmiddels meer dan honderd miljoen euro gekost (nog afgezien van de drie miljard of meer die de invoering van de ov-chip vergt), maakt TLS jaar in jaar uit verlies en verdienen de drie directieleden desondanks gemiddeld meer dan de Balkenendenorm.

“Door TLS onder de verantwoordelijkheid van de minster te brengen, zijn dit soort excessen ook meteen afgelopen. Het lost dus meerdere problemen in één keer op”, aldus Bashir. “Het is bewezen dat het bedrijf is opgericht met publiek geld, het buitengewoon slecht doet en door niemand kan worden aangesproken”, stelt Bashir. “Dan kan je als minister maar één ding doen, en dat is onmiddellijk orde op zaken stellen.”

GroenLinks vindt het plan 'sympathiek'. Wel ziet woordvoersters Ineke van Gent praktische bezwaren, omdat TLS formeel een onderneming is die door de vervoersbedrijven is opgericht en dus niet door de rijksoverheid kan worden opgeheven. De VVD laat bij monde van Charlie Aptroot weten diezelfde bezwaren te zien. Hij heeft wel kritiek op TLS, maar: 'Dit plan is onzin en kan niet.' Van Gent is minder stellig en zegt toch positief tegenover het SP-plan te staan.

Gedoogpartner PVV heeft erg veel kritiek op het ov-chipdossier en wil wel van TLS af, maakt PVV-er Richard de Mos duidelijk: "Het onderzoeken van het opheffen van TLS is zeker de moeite waard. Dat mensen die er zo'n puinzooi van hebben gemaakt boven de Balkenendenorm verdienen is ‘a bloody shame’. Die mensen verdienen eerder een schop onder de kont", is zijn commentaar op nu.nl.

TLS zelf onthoudt zich van commentaar op het SP-voorstel. Volgens het bedrijf is zo'n besluit een zaak voor de aandeelhouders.

TLS is tien jaar geleden opgericht door NS, GVB, RET, HTM en Connexxion, indertijd allemaal staatsbedrijven. Connexxion stapte in september 2008 uit het bedrijf nadat Connexxion in Franse handen was gekomen en zo een 100 procent privaat bedrijf was geworden. In feite is TLS indirect dus geheel van de overheid: de rijskoverheid (via NS) en de gemeentelijke overheden van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden