Politici even 'maatje' van kinderen met diabetes

RIJSWIJK (ANP) - Kinderen staan centraal op Wereld Diabetes Dag. Een aantal politici gaat vrijdag in gesprek met een kind met suikerziekte. Op deze manier wil het Platform Wereld Diabetes Dag aandacht vragen voor de problemen waar kinderen met de chronische ziekte tegenaan lopen.

Verschillende politici, onder wie voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet en Janneke Schermers (CDA) worden voor een uurtje 'maatje' van een kind met suikerziekte. Tijdens dit bezoek gaan de politici in gesprek met het kind, de ouders en de klas om te horen welke belemmeringen kinderen met diabetes op school ervaren.

In Nederland hebben twaalfduizend kinderen en jongeren diabetes type 1. Jaarlijks komen daar vijf- tot zeshonderd bij. Deze kinderen moeten meerdere keren per dag hun bloedglucosewaarde meten en insuline spuiten. Uit recent onderzoek van DAWN Youth blijkt dat veel kinderen daar moeite mee hebben.

Blauw verlicht

Volgens de onderzoekers behandelen zes op de tien kinderen hun diabetes op school niet goed. Ook kan meer dan de helft van de kinderen onder de achttien door de ziekte soms niet naar school.

Behalve het 'maatjesproject' wordt op meer manieren aandacht besteed aan Wereld Diabetes Dag. Zo worden de vuurtoren in Noordwijk en het Buitenhof in Den Haag blauw verlicht, de kleur van de campagne. Ook vindt in Nieuwegein het symposium Samen Sterk in Diabeteswerk plaats.

Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden