Tabblad

Politici en hun pogingen om lief te doen tegen ratelslangen, meerkoeten en cavia's

Geert Wilders en Dion Graus knuffelen pups in de zeehondencrèche van Lenie 't Hart. Beeld ANP
Geert Wilders en Dion Graus knuffelen pups in de zeehondencrèche van Lenie 't Hart.Beeld ANP

Wie volgen we deze week op sociale media? De Facebookpagina ‘Politici met dieren’ documenteert de ongemakkelijke situaties waarin je terecht kunt komen als je een beroep hebt waarin je geen dierenhater mag zijn.

Politici kunnen, moeten zelfs, over van alles en nog wat kibbelen, maar ze dienen het ook allemaal over twee dingen eens te zijn, als ze zichzelf niet buitenspel willen zetten: kinderen zijn lief en dieren zijn lief.

De capriolen van politici in binnen- en buitenland om die dierenliefde in het openbaar te betuigen leiden vaak tot hilarisch beeldmateriaal, dat allemaal verzameld wordt op de Facebookpagina ‘Politici met dieren’. Wie er even rondkijkt, onderscheidt al snel een aantal hoofdcategorieën.

Allereerst natuurlijk de politici die dieren bewust inzetten om een politiek punt te maken. Zo hebben veel christelijke partijen aanhang op het platteland, en dus zien we ze veelvuldig met boerderijdieren in de weer.

De foto van ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers in een boerenstal, die straalt nog enige stoerheid en overtuiging uit. Maar de plaatsvervangende wanhoop slaat goed toe bij het mistroostige beeld van Kees van der Staaij die een koe met een SGP-kleedje over een verlaten landweg trekt, terwijl een stuk verderop het snelwegverkeer voorbij raast. Dit was duidelijk een ideetje van zijn campagneteam, niet van hemzelf.

Als tweede heb je de politici die tijdens een publiek optreden kennelijk ineens opgezadeld worden met een dier, en zich niet kunnen veroorloven om te zeggen wat ze diep van binnen waarschijnlijk het liefst zouden willen zeggen: ‘Ieks, weg met dat beest, hij stinkt en maakt mijn pak vies!’.

Sybrand Buma weet er een overtuigende glimlach uit te persen, nadat Freek Vonk een slang om zijn nek heeft gedrapeerd. Vladimir Poetin kijkt een klein vogeltje diep in de ogen en lijkt te denken: ‘Ik krijg jou nog wel. Later.’

Echt hartverwarmend zijn de politici die een oprechte band hebben met hun dier. Ronald Plasterk met de leguaan die hij als huisdier houdt: dit zijn dikke maatjes, dat zie je zo. En wie dacht dat alleen honden en hun baasjes op elkaar lijken, heeft nog nooit de overeenkomsten tussen Ard van der Steur en zijn cavia bestudeerd.

Buiten iedere poging tot categorisering valt natuurlijk de grootste dierenvriend van het Binnenhof, PVV’er Dion Graus. Iedere dinsdag is Dion-dinsdag op ‘Politici met dieren’. Dan zien we hem weer met een meerkoet, mopshond of mossel. Dion stopt duidelijk niet tot hij met de hele dierenencyclopedie op de foto is geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden