Politici Curacao knap geirriteerd door Nederlandse houding

WILLEMSTAD (Curacao) - De verhoudingen tussen Curacaose en Nederlandse politici zijn in toenemende mate geirriteerd geraakt na het mislukken van de conferentie over de toekomst van de Antillen. Leden uit de Curacaose delegatie hebben zich erg gestoord aan de dreigende woorden van premier Lubbers dat Nederland actie onderneemt als over drie maanden geen overeenstemming bestaat over verbetering van het bestuur op de eilanden.

Ook de opstelling van de Nederlandse delegatie onder minister Hirsch Ballin heeft Curacao behoorlijk geprikkeld. Gedeputeerde Dito Mendes de Gouveia vindt dat Nederland op de conferentie 'met het mes op tafel' heeft onderhandeld. Hij beschuldigde Den Haag van bevoogding en noemde het voorgestelde toezicht door de Koninkrijksregering (in feite Nederland) een 'belediging van het Curacaose volk'.

Gistermorgen ontstond ruzie aan het begin van de jaarlijkse vergadering tussen parlementariers uit Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen. Het Antilliaanse statenlid Yolanda Evers van de regerende Nationale Volkspartij (NVP) beschuldigde de Nederlandse Kamerleden ervan dat zij zich bij de behandeling van de begroting voor Antilliaanse en Arubaanse zaken discriminerend hadden uitgelaten.

De voorzitter van de Nederlandse delegatie, het VVD-Kamerlid J. C. Wiebenga, maakte zich daar nogal boos over. De vergadering werd geschorst, het conflict in kleine kring besproken en de oplossing gevonden in de zinsnede dat de opmerking van Evers niet zo bedoeld was als de Kamerleden die hadden ervaren. Van Nederlandse kant werd waardering geuit voor het feit dat de Antilliaanse politici tenminste openlijk zeggen wat ze denken.

De Nederlandse Kamerleden brengen samen met de andere twee delegaties de komende dagen in het kader van het zogenoemde parlementaire contactplan een bezoek aan alle eilanden van de Antillen en Aruba.

Pagina 3: Curacao heeft het mes op de keel

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden