Politici beloven een deltaplan voor energie

Hoogleraar: Kamerleden lopen alleen maar in de weg

Energie-specialisten van VVD, SP, PvdA, D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Partij voor de Dieren gaan na de verkiezingen - ongeacht de uitslag - gezamenlijk in overleg over een nationaal deltaplan voor de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, zoals zon- en windenergie.

Die afspraak is gisteren gemaakt tijdens een verkiezingsdebat in Den Haag. Het debat was georganiseerd door de stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie, die de overstap naar schone energie wil versnellen.

De organisatie lanceerde gisteren een 'versnellingsnetwerk' waarop burgers, ondernemers en experts tips en suggesties kunnen delen over een snellere verschuiving naar duurzame energie.

Prins Carlos de Bourbon de Parme, de oudste zoon van prinses Irene en wijlen Carlos Hugo van Bourbon-Parma en voorzitter van de stichting, deed gisteren in een open brief een oproep aan de politiek om de overgang naar schone, betaalbare en betrouwbare energie te versnellen.

Burgers en bedrijven zijn graag bereid te investeren in energiebesparing en duurzame energie, maar veelvuldige beleidswijzigingen in de afgelopen jaren hebben investeerders afgeschrokken, aldus De Bourbon. Ook hij riep politici op tot vorming van een nationaal akkoord voor energietransitie.

Volgens de Rotterdamse hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans is voor een dergelijk akkoord de bijdrage van de politiek in feite al niet meer nodig. "Het gaat toch wel gebeuren, van onderen af. U kunt als politici alleen nog maar in de weg lopen", zei hij tegen de Kamerleden tijdens het debat.

"We zitten op een kantelpunt. De fossiele sector schudt op zijn grondvesten. Er moet een delta-achtig plan komen, een hervormingsplan met scherpe doelstellingen. Technisch kunnen we al tot 2040 volledig op schone energie overgaan."

De fractiespecialisten toonden zich gisteren voorstander van een nationaal akkoord. Van Dam (PvdA): "We moeten nu eigenlijk een energiebeleid opzetten dat een langere periode beslaat dan vier jaar. We moeten gaan bouwen aan een groter akkoord, waaraan straks ook de oppositie meedoet, een nationaal energieakkoord dat het beleid voor 20, 30 jaar uitstippelt."

Volgens wetenschapper Rotmans is Nederland op het gebied van energiebeleid 'de vieze man van Europa geworden'. "Overal in Europa is energie een belangrijke thema. Behalve in Nederland. Twintig jaar geleden liepen we nog voorop. Nu sluiten we de ranglijst, met alleen Engeland, Cyprus en Malta nog achter ons. Maar die landen zullen ons snel in gaan halen.

"De energietransitie die twintig jaar terug in gang is gezet, is ingekapseld door de fossiele energiesector en vervolgens onschadelijk gemaakt. We hebben als Nederland collectief gefaald. De milieugevolgen daarvan zijn enorm. Ik begrijp niet dat kennelijk niemand daar van wakker ligt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden