Politici begripvol over Bernhards actie

AMSTERDAM - Alom klonk dit weekeinde begrip voor prins Bernhard (92), die 'op het einde van zijn leven' van zich afbijt met een open brief in de Volkskrant. De prins probeert hierin geruchten over zijn levenswandel te ontzenuwen.

Bernhard schrijft in de paginagrote brief over zijn vermeende bastaardzonen in Londen, de 'Stadhoudersbrief' waarin hij in 1942 zijn diensten aan het nazi-regime zou hebben aangeboden en het 'losbandige' imago van zijn moeder, prinses Armgard.

Hierover schreven onder meer Jan Kikkert, Hans Galesloot, Tomas Ross en Philip Dröge. Hun verantwoording is volgens Bernhard 'volstrekt ondeugdelijk': 'Veelal bestaat die uit weinig anders dan het verwijzen naar eerdere soortgelijke publicaties, die bij nader inzien ook weer geen openbare bronnen vermelden'. Bernhard staaft dit met onderzoek dat hijzelf liet doen door Hans van der Voet, voormalig RVD-hoofddirecteur en een persoonlijke vriend van hem.

Bernhard benaderde Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes enkele weken geleden persoonlijk met zijn wens om eenmalig een weerwoord te geven. Koningin Beatrix en premier Balkenende wisten hiervan. ,,Als hij op deze leeftijd de behoefte voelt om een keer gezegd te hebben hoe het volgens hem allemaal zit, moet hij daarvoor de mogelijkheid krijgen'', aldus de woordvoerder van de premier. Balkenende laat zich niet uit over de inhoud van de brief. Ook andere politici reageerden dit weekeinde begripvol. Volgens D66-fractievoorzitter Dittrich hoeft de prins van zijn hart geen moordkuil te maken. Leden van het Koninklijk Huis zouden volgens Dittrich meer armslag moeten krijgen om te reageren op de media.

VERVOLG OP NEDERLAND 2

Schrijvers blijven bij hun beweringen

BRIEF BERNHARD

VERVOLG VAN PAGINA 1

PvdA-Kamerlid Kalsbeek heeft 'niet zoveel problemen' met de open brief, de VVD liet weten geen inhoudelijk commentaar te geven. Het CDA ziet geen problemen voor de ministeriële verantwoordelijkheid. Overigens waren bij een gesprek dat Bernhard voerde met de Volkskrant, directeur-generaal Gerard van der Wulp van de RVD en diens voorganger Eef Brouwers aanwezig.

De schrijvers die door Bernhard in het beklaagdenbankje worden gezet, nemen vooralsnog geen woord terug. Publicist Kikkert blijft bij zijn bewering dat Bernhard twee buitenechtelijke kinderen heeft verwekt in Londen. Ross houdt staande voldoende bronnen te hebben voor zijn beweringen over onder meer de bastaardkinderen.

,,Deze schrijvers zullen nu echt met bewijzen moeten komen voor hun oncontroleerbare beweringen'', vindt historicus en Wilhelmina-biograaf Cees Fasseur. Sommige conclusies van Van der Voet had Fasseur zelf allang getrokken. Zoals over de Stadhoudersbrief: ,,Ik ben er honderd procent zeker van dat die nooit heeft bestaan.'' Hij denkt wel te begrijpen waar de geruchten hierover vandaan komen: van de Duitsers. ,,Bernhard werd door hen sinds het begin van de oorlog gezien als overloper. Het verhaal over zo'n brief past in anti-Bernhard propaganda van de Duitsers of de NSB.''

Over de affaire rond genezeres Greet Hofmans doet Bernhard geen harde uitspraken. Hij verwijst naar het rapport van de commissie-Beel uit 1956, dat nog jaren achter slot en grendel blijft. Bernhard had al in 1994 duidelijkheid willen verschaffen over zijn rol in deze affaire, aldus Beel-biograaf Lambert Giebels. ,,Ik heb daar destijds uitvoerig met hem over gepraat. Bernhard zou me introduceren bij het Koninklijk Huisarchief om de stukken in te zien. Maar ik werd tegengehouden door directeur Woelderink. Ik heb geconcludeerd dat iemand boven Bernhard dit heeft beslist. Volgens mij kan dat alleen koningin Beatrix zijn.''

Aan alle geruchten is met de brief geen einde gekomen, meent Giebels. ,,Dat heeft Bernhard zich gerealiseerd: alle antwoorden roepen nieuwe vragen op.'' Fasseur: ,,Maar als hij niets had gedaan, zou hem tot in lengte van jaren verweten kunnen worden dat hij het kennelijk niet aandurfde er tegenin te gaan.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden