Politici Amsterdam-Zuidoost subsidieerden eigen stichtingen

Politici in Amsterdam-Zuidoost zijn op allerlei manieren betrokken bij de stichtingen waar ze subsidie aan geven. Dat is de harde conclusie van een rapport van de Amsterdamse Rekenkamer.

Van onze verslaggever

Van de 66 politici die tussen 2004 en 2006 in de stadsdeelraad en het stadsdeelbestuur zaten, hebben er 14 hun nevenfuncties niet gemeld. Dat is in strijd met de eigen gedragscode. Vaak betreft het bovendien functies bij stichtingen die door het stadsdeel gesubsidieerd worden.

In sommige gevallen oordeelt de rekenkamer dat de politici zich slechts ’onhandig’ hebben gedragen, bijvoorbeeld als ze een onbetaalde vrijwilligersfunctie hebben. Maar 7 politici hebben zich aantoonbaar schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling.

Onder hen ook de stadsdeelvoorzitter, André Bhola. Hij diende een motie in om de welzijnsorganisatie Anand Joti subsidie te geven. Bhola verzorgde voor Anand Joti cursussen, waar zijn familieleden gratis aan konden deelnemen. Hij wil nog niet reageren op het rapport.

Een Pvda-fractiegenoot van Bhola, Egbert Doest, wordt ook beschuldigd van belangenverstrengeling. Doest zet vraagtekens bij de zorgvuldigheid van de onderzoekers: „Volgens het rapport word ik betaald om de administratie voor een gesubsidieerde stichting te verzorgen. Maar ik ontvang daar helemaal geen vergoeding meer voor, sinds ik raadslid ben geworden. Dat hadden ze mij wel even kunnen vragen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden