Polite wordt gebeld terwijl trein doordendert

Duizenden treinreizigers strandden zondag vanwege een lege laptoptas. De laptop is gestolen, de politie heeft nog geen verdachten aangehouden. Een reconstructie.

Waar de laptoptas gestolen is, wil de politie niet zeggen. Wel is duidelijk dat de computer niet in de tas zit die drie mensen achterlaten als ze rond half acht zondagavond op station Duivendrecht uit de intercity naar Utrecht stappen. Hoewel medepassagiers twijfelen over het gevaar van de tas, die onder een bank ligt, besluiten ze toch de conducteur te waarschuwen. Terwijl de trein doordendert en al bijna in Utrecht is, belt die de Spoorwegpolitie.

Als de trein een paar minuten later op Utrecht Centraal arriveert op spoor 15, neemt de Spoorwegpolitie poolshoogte. Hoewel de intercity eigenlijk weer verder moet, besluit de politie de trein te ontruimen, twee sporen af te sluiten en het Utrechtse regiokorps op de hoogte te stellen.

Om 20:09 uur is de trein ontruimd, twintig minuten later zijn de bomexperts van het regiokorps ter plaatse. Zij sommeren vrijwel onmiddelijk de ontruiming van het gehele station en waarschuwen het Explosieven Opruimingscommando (EOC). Ook de omgeving van het station, een straal van 150 meter, wordt hermetisch afgesloten.

In het naastgelegen Beatrixtheater hebben ze dan nog niks in de gaten. Daar is net na half negen de tweede helft van de musical ’Mamma Mia!’ begonnen. Nadat de lichten weer aan zijn gegaan, krijgt het publiek te horen dat er een technische storing is en dat ze het pand moeten verlaten. Ze mogen hun jassen niet ophalen. Om 20:51 uur is de ontruiming gereed.

Terwijl medewerkers van het EOC de laptoptas onderzoeken, zitten duizenden reizigers vast. Ook de werknemers van de verkeersleidingspost hebben hun kantoor moeten verlaten, dus seinen en wissels in en rond Utrecht worden niet meer bediend. De NS probeert de treinen –richting Amsterdam, Den Haag, Den Bosch en Rotterdam– naar de dichtstbijzijnde stations te loodsen. Dat lukt niet in alle gevallen, sommige mensen staan drie uur stil.

Inmiddels worden de bezoekers van ’Mamma Mia!’ in de Jaarbeurs opgevangen, nadat ze eerst een uur buiten in de kou hebben gestaan. Er wordt koffie en thee uitgedeeld. De politie geeft aan dat het nog wel een paar uur gaat duren. Mensen bellen met familie om zich op te laten halen. Om 23:20 uur is de eerste röntgenfoto van de laptoptas gereed, ruim een half uur later geeft het EOC aan dat er geen dreiging of gevaar is. Onder luid gejuich rennen even na twaalven mensen de trappen weer op naar het station. Vanaf kwart voor één ’s nachts is er weer beperkt treinverkeer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden