POLICE ACADEMY

De politie van Boulder (Colorado) heeft het moeilijk. De studentenbevolking wil maar niet leren dat drinken pas mag als je 21 bent. De moord op schoonheidskoninginnetje JonBenet Ramsey is nog steeds niet opgelost. Gelooft de bevolking nog in haar peace officers? Dertig burgers van city en county volgen een keer in de week een cursus wetshandhaving. Aflevering 2.

Ruth Christopher, patrol officer, straatagent dus bij de politie van Boulder-stad, is klein, stevig, vrolijk, blond, onverzettelijk. “Laat ik maar beginnen met te vertellen wat ik allemaal aan mijn riem heb. In opklimmende volgorde van gewelddadigheid: handboeien, knuppel, pepperspray, vuurwapen. Mijn pistool is een Smith & Wesson 9 mm. Ik heb acht schoten per magazijn en twee extra magazijnen. Dat maakt dus samen 25, want ik heb altijd ook een kogel in de kamer zitten. De gesp van de holster is vast, de veiligheid is eraf.”

“Onze kogels zijn hol. Jullie weten wat holle kogels doen? Juist, ze platten af, het worden paddestoelen in je lichaam. Ze moeten zoveel mogelijk schade aanrichten. Als wij schieten, dan valt dat onder het gebruik van dodelijk geweld. En dat moet het dan ook zijn. Als ik mijn wapen moet gebruiken, vuur ik twee schoten af, beoordeel het resultaat en als het gevaar niet geweken is, schiet ik nog twee keer. En nee, we schieten niet in banden, we schieten niet in benen, als we schieten, is dat omdat er gevaar is voor onszelf of burgers en schieten we op de borstpartij. Het is dodelijk geweld, klaar.”

Uit de Denver Post, 13 september: “De voormalige veldwachter van Nederland, nu 68 jaar en door een beroerte gedeeltelijk verlamd, heeft bekend 26 jaar geleden even buiten die (in de bergen ten westen van Boulder gelegen) plaats een hippie te hebben vermoord. Inwoners en autoriteiten verdachten Renner Leroy Forbes er al sinds 1971 van, de 19-jarige Guy Howard Goughnor te hebben doodgeschoten nadat hij hem wegens ordeverstoring had opgepakt. Ze konden echter niet voldoende bewijs verzamelen en kort na de schietpartij verdween Forbes. Een jaar geleden bezocht Bill McCaa van het Boulder County Sheriff's Department het verzorgingstehuis Castle Garden in Northglenn, op zoek naar een tehuis voor zijn moeder, en hij herkende Forbes' naam. Sheriff George Epp gelastte daarop heropening van de zaak-Goughnor. Forbes is naar de gevangenis overgebracht. ”

Valerie Johnson, sheriff's deputy, eveneens kort en stevig, maar dan zwart, draait ook wel eens diensten als straatagent, maar meestal is ze school resource officer, 'schoolpleinagent' op een aantal middelbare scholen. Evengoed met een soortgelijke uitrusting. “Ik heb een gewone revolver. Maar ik heb daar wel een snellaadapparaatje voor, zodat ik geen achterstand heb op iemand met een pistool. Als wij van het Sheriff's Department iets beters willen, moeten we dat zelf betalen, maar ik ben hier erg tevreden mee.”

De afschrikwekkende werking laat wel eens iets te wensen over doordat in Boulder County een gevaarlijke legende de ronde doet: “Op de scholen denken heel veel kids dat als je beneden de achttien bent, de politie je alleen mag verwonden. Geen idee hoe dat in de wereld is gekomen, ik moet het blijven zeggen: no no no. Als ik schiet, dan wordt het ernstig.”

Ruth Christopher: “Daar trainen we dan ook veel op; je gaat een huis binnen, je komt iemand tegen: is dat een schiet- of een niet-schietsituatie? Ik heb nog nooit iemand neergeschoten, maar het kan altijd gebeuren. Je moet naar een huiselijke ruzie toe. Er komt iemand naar buiten met een pistool. Is het de vrouw die op de vlucht is, is het de man die haar bedreigde, is het de buurman die erbij kwam en die de politie heeft gebeld?”

“Onze collega Beth Haines was precies in die situatie, in 1994. En ze deed alles goed: haar cover officer was er nog niet, dus ze zette de auto om de hoek van het huis om te wachten en te observeren. En toen kwam ze hem daar op straat tegen... Ik kan daar nog steeds niet langsrijden zonder even te vertragen.”

“Dit is mijn kogelvrije vest. Dat is verplicht bij elke stap die we buiten het bureau zetten. Het stopt kogels, zolang ze niet van het armor piercing soort zijn. Dan ben je wel bont en blauw, natuurlijk En al is het kevlar, het blijft een weefsel. Een ijspriem gaat er dwars doorheen. Ik ben dan ook altijd voorzichtig. Als ik in de auto zit en jij komt naar me toe om de weg te vragen, zal ik er altijd meteen uit komen. Want zoals ik daar zit, ben ik in het nadeel. En buiten de auto laat ik je niet dichter dan drie meter bij me vandaan komen, of met je handen in je zakken staan, zonder dat ik je fouilleer.”

Valerie Johnson: “Die houding moet ik telkens weer aanleren als ik in de zomer inval bij de gewone patrouilles. Op de school kan ik niet zo zijn. Daar gaan we anders met elkaar om, soms word ik opeens van achteren beetgepakt en geknuffeld: hi, officer Valerie! Dan kan ik me niet omdraaien en met mijn spuitbus naar voren vragen of iemand drie meter van me vandaan wil blijven. Dus lach ik maar wat, terwijl ik ondertussen met mijn ellebogen voel of ze niet aan mijn pistool zitten.”

“Meestal is de verhouding goed. Ik arresteer kinderen bijvoorbeeld liever niet in de school. Als de ouders niet met ze naar het bureau wilen komen, zeg ik: 'Dan pak ik ze tussen hun kameraden en vertel aan wie ze dat te danken hebben'. Sommigen hebben een betere band met degene die ze arresteert dan met hun ouders. Ik heb gehad dat een vader amok maakte en het kind zei: “He, je hebt het tegen een vriendin van mij, hou je grote bek!”

“Een leerling zei tegen de conrector dat hij vuurwapens had gezien. Gewoonlijk stoppen ze die in hun kastjes, die controleer ik ook regelmatig, maar nu hadden ze de spullen in hun rugzak. Ze hadden ze dus in de klas! De conrector zei: 'ik haal ze eruit'. Hij die klas in. Ik zeg: 'ik ga wel even met je mee, want voor je het weet, heb je een gijzeling'. Maar dan ga ik dus niet met getrokken wapen, dan wordt het een rotzooi. Die kinderen gingen mee en we vonden geen vuurwapens. Maar toen kwamen andere leerlingen vertellen dat de spullen snel in andere rugzakken waren gestopt, toen ze ons eraan zagen komen. We vonden ze: 9 mm. pistolen. Geladen.”

Uit de Rocky Mountain News, 13 september: “Een jongetje van vijf uit Sheridan heeft een geladen .357 kaliber Magnum revolver meegenomen naar zijn kleuterklas. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt. Het vuurwapen, dat vijf kogels bevatte, viel vanonder zijn riem op de grond onder zijn tafeltje.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden