Polen zit met Teletubbie in de maag

Een Poolse ombudsvrouw gaat de mogelijke homoseksualiteit van Teletubbie Tinky Winky onderzoeken. Het past in een serie incidenten rond homoseksualiteit in Polen.

„Er is een probleem met een van de figuurtjes. Ik merkte op dat Tinky Winky een damestasje draagt, maar ik had eerst niet door dat hij een jongetje is”, aldus Ewa Sowinska, de Poolse ombudsvrouw voor kinderrechten, in het weekblad Wprost. „Ik dacht eerst: dat tasje moet die Teletubbie toch in de weg zitten. Dat is onnodige ballast. Vervolgens kwam ik erachter dat dat wel eens een verdekte homoseksuele toespeling zou kunnen zijn.” Sowinska kondigde maatregelen aan: „Ik vraag aan de psychologen in mijn bureau om het tv-programma goed te bekijken en te beoordelen of het wel uitgezonden kan worden.”

Het is niet voor het eerst dat de Teletubbies op die manier worden bekeken. Zo meende ook de onlangs overleden Amerikaanse evangelist Jerry Falwell dat de paarse Tinky Winky homoseksueel zou zijn vanwege zijn handtasje en de driehoekige antenne. Maar de Poolse media grijpen de ophef nu aan voor een leuke serie verhalen. Zo begon het radiostation RMF FM een prijsvraag naar de meest verdachte kinderserie. Een goede kandidaat is ’Winny the Pooh’, die alleen maar mannelijke vriendjes heeft. Maar ook de smurfen scoren hoog: in een heel dorp vol blauwe mannetjes is slechts één smurfin. En wat te denken van twee kabouters uit een bekende Poolse kinderfilm die elke avond samen onder een blad slapen?

Het Tinky-Winkyrelletje sluit naadloos aan bij de serie homo-incidenten sinds Polen wordt geregeerd door de tweeling Lech en Jaroslaw Kaczynski – president en premier – en hun partij Recht en Rechtvaardigheid. De toon werd gezet door Lech Kaczynski, die als burgemeester van Warschau enkele maanden voor zijn verkiezing tot president, een homodemonstratie verbood. Hij werd daarvoor deze maand veroordeeld door het Europees Hof voor Rechten van de Mens in Straatsburg, dat het verbod een inbreuk op het recht van vergadering noemde.

Na de nipt gewonnen verkiezingen in 2005, vormde het tweetal een coalitie met onder meer de rechts-nationalistische Liga der Poolse Gezinnen, waar Sowinska lid van is en vice-premier en minister van onderwijs, Roman Giertych voorzitter. Giertych heeft een wet in voorbereiding die ’homoseksuele propaganda’ op scholen verbiedt. Gevraagd waarom homo-organisaties niet op scholen mogen komen, antwoordde hij: „Om dezelfde reden als waarom communistische en fascistische organisaties geen recht hebben er te komen en over hun ideeën te spreken.”

Eerder liet Giertych al een publicatie van de Raad van Europa over seksuele voorlichting uit de omloop halen omdat het homopropaganda in de hand zou werken, en ontsloeg hij de directeur van het centrum voor nascholing van leerkrachten, omdat deze homoseksualiteit zou hebben gepromoot.

Vanuit de rest van Europa klinkt veel kritiek. Zo verklaarde de Tsjechische EU-commissaris voor arbeid, Vladimir Spidla, dat „een dergelijke wet – indien aangenomen – onacceptabel is gezien het Europese recht”. En op 26 april nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin de Poolse overheid wordt opgeroepen tot het ’publiekelijk veroordelen van personen die oproepen tot discriminatie en haat op basis van seksuele oriëntatie’.

Premier Kaczynski raakt door de incidenten in verlegenheid en neemt er soms afstand van. Toen Giertych begin deze maand tijdens een EU-conferentie opriep tot een verbod op abortus en het verspreiden van homopropaganda, was de regeringswoordvoerder er als de kippen bij om te verklaren dat de vice-premier op persoonlijke titel sprak. Maar in april zei Kaczynski zelf nog tegen het Poolse persbureau PAP: „Er hoort geen homoseksuele propaganda te zijn op scholen. Dat is niet goed voor de jeugd. Geen enkele samenleving heeft er belang bij dat het aantal homoseksuelen toeneemt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden