Polen wonen niet langer met z'n zevenen in een koud tuinhuisje

Huisvesting Oost-Europese arbeidsmigranten tegenwoordig op 'redelijk' niveau

De eerste maanden in Nederland woonde hij in een 'shit house', zegt Pawel Poblowski. In dat tuinhuisje met dunne muren was het in de wintermaanden met geen mogelijkheid warm te krijgen. Samen met zes landgenoten huurde de 26-jarige Pool het tuinhuisje. Ze betaalden ieder 240 euro per maand. Nu is hij ongeveer hetzelfde bedrag kwijt aan een (gedeelde) riante gezinswoning in het centrum van Heiloo.

Deze Pool is geen uitzonderlijk geval. Het verhaal van Poblowski lijkt op dat van veel Oost-Europese arbeidsmigranten die naar Nederland togen en terechtkwamen op krakkemikkige kamertjes. In onhygiënische en gevaarlijke woningen, veelal, zonder toilet of doucheruimte, waar zelf geknutselde keukentjes voor gevaarlijke taferelen zorgden.

In Noord-Holland is die tijd voorbij, dankzij het zogenoemde Interventieproject Huisvesting Arbeidsmigranten Kompas Noordkop. Voor dat project werden arbeidsmigranten (vooral Polen) gedurende twee jaar in de gemeenten Schagen, Den Helder, Hollands Kroon en Heerhugowaard thuis bezocht.

Conclusie, van projectleider Loek Punt: de huisvesting van arbeidsmigranten in Noord Holland is de afgelopen jaren beter geworden.

Elke dinsdagavond ging Punt (67) op pad. Honderdvijftig woningen, bezocht hij. Hij ging langs rijtjeshuizen en omgebouwde boerenschuren. Hij bezocht gezinswoningen en flats. Maar ook speciale 'woonunits', caravans en kleine kamertjes. Telkens werd Punt bijgestaan door een gemeentemedewerker, een Poolse tolk, een belastingdienstmedewerker en een politieagent. "Die Polen hebben ontzag voor de politie."

Veel van die bezoeken verliepen positief, zegt Punt. Oké, de projectleider kwam wel eens een provisorisch elektriciteitsbouwsel tegen. En, ja, hij noteerde ook een keer dat het 'complete brandveiligheidssysteem' uit het huis was 'gesloopt'. Maar, vindt Punt, de excessen ('We ontruimden slechts vijf huizen') wogen niet op tegen de overwegend positieve conclusies die getrokken konden worden na de hele reeks aan huisbezoeken. Hij noemt de Noord-Hollandse huisvesting van de arbeidsmigranten 'redelijk'.

"Hele groepen Polen in één kamer zijn we nauwelijks tegengekomen." Ook zijn er meer aanvragen van werkgevers om verblijflocaties te creëren en meer inschrijvingen in de burgerlijke stand. En meer legale huisvesting: "Bijna alle werkgevers hebben de huisvesting op orde".

Niet alleen in Noord-Holland, in heel Nederland gaat het beter met de huisvesting van Oost-Europese arbeidsmigranten, zegt Jochem de Boer van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (Abu). Buitenlandse arbeidsmigranten vinden steeds beter hun weg in Nederland, zegt De Boer, die zich voor zijn bevindingen baseert op het Abu-onderzoek 'Flexmigranten in Nederland 2014' dat in december verscheen.

Arbeidsmigranten blijven langer in Nederland, zegt hij, en hebben vaker een vast dienstverband. Daarnaast regelen ze, blijkt uit het onderzoek, meer en meer eigen woonruimte, waar dat vroeger veelal gedaan werd door de werkgever of het uitzendbureau.

"Toen in 2012 het huisvestingkeurmerk voor arbeidsmigranten werd ingevoerd en minister Blok besloot dat er 31.000 extra verblijfplaatsen moesten komen, werd de arbeidsmigrantenhuisvesting voor de gemeenten en werkgevers een belangrijk thema", zegt De Boer. Daarvoor leverden werkgevers, volgens de Abu-beleidsmedewerker, nog vaak woningen die 'niet oké' waren. Ook de hoge boetes die tegenwoordig kunnen worden uitgedeeld hebben volgens De Boer effect gehad.

En Poblowski? Die heeft inmiddels een vaste baan als kaassnijder, met leuke collega's. Ook heeft hij sinds een jaar een vaste vriendin - een Poolse. En hij woont nu in een 'typisch Nederlands huis', zegt hij.

Een woning met grote ramen en veel houtwerk. Een huis, bovendien, met veel ruimte en waar het lekker warm is. Hij vierde er de kerstdagen en zal er ook het nieuwjaarsfeest vieren. Poblowski denkt er voorlopig niet aan om terug te gaan naar Polen. Hij heeft het erg naar zijn zin in Nederland, en in Heiloo. "We hebben twee toiletten en een ligbad. Er is ruimte voor wel zes mensen in dit huis en we wonen hier met zijn drieën. Het is perfect zo."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden