Polen wonen graag in Nederland

Veel Polen doen fysiek zwaar werk, maar ze verdienen er vaak drie keer meer mee dan in Polen. Beeld Hollandse Hoogte / William Hoogteyling

Nederland biedt allesbehalve een luizenleven, toch zijn Poolse migranten tevreden. En ze wonen beter dan we denken. Als ze zijn ingeschreven tenminste.

Vakantieparken of Polenhotels met kleine kamers vol stapelbedden, slechte voorzieningen en weinig privacy. Het is een welbekend beeld van de woonsituatie van Poolse migranten. Maar dat beeld moet  worden bijgesteld, blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau vandaag presenteert. 

De woonsituatie van Polen in Nederland is verbeterd en ze willen graag blijven. Dat stelt het onderzoek waarvoor 1100 in Nederland ingeschreven Polen zijn ondervraagd. Iris Andriessen, een van de onderzoekers: "Driekwart is tevreden met hun woning, in 2009 was dat nog iets meer dan de helft. Een ruime meerderheid, acht op de tien, heeft nu een zelfstandige woonruimte. Een kwart heeft een eigen koophuis. Steeds vaker starten ze een gezin. Slechts twee op de tien willen weer terug naar huis."

In 2017 stonden 160.000 Polen ingeschreven in Nederland. Daarnaast staan er nog 90.000 Polen als werkende geregistreerd (seizoensarbeiders) en geschat wordt dat er zo’n 100.000 nergens geregistreerd zijn (zwartwerkers). Voor die laatste twee groepen blijft de woonsituatie onduidelijk. 

Aantrekkelijk

De Poolse migranten doen vaak laaggeschoold en fysiek zwaar werk en maken lange dagen. Toch blijven ze graag. Ze verdienen volgens de Nederlandse standaard misschien weinig, maar dat is nog steeds drie keer meer dan in eigen land. Daarom blijft de groep groeien.

De meeste Polen wonen in het westen en zuiden van Nederland. Den Haag telt van alle grote gemeenten de meeste Poolse inwoners. Ondanks de vraag naar extra woonruimte besloten de gemeenten Tiel, Maasdriel, Zuidplas en Zaltbommel begin deze maand om regels op te stellen die moeten voorkomen dat te veel Oost-Europese arbeidsmigranten in de gemeenten komen wonen ‘om woonwijken leefbaar te houden.’ (zie het artikel hieronder)

Desondanks denkt driekwart van de ondervraagde Polen over vijf jaar nog in Nederland te wonen. Zelfs terwijl de helft laat weten wel eens te maken te krijgen met discriminatie, geven ze Nederland gemiddeld een dikke 7,1. Terwijl autochtone Nederlanders hun geboorteland een 6,6 geven.

Lees ook: 'Zonder Polen zou de economie volledig onderuit gaan'

Een rem op Oost-Europese arbeiders is riskant, want in sommige streken zijn grote bedrijven van hen afhankelijk.

Gemeenten weren Polen en Roemenen

Gemeenten stellen regels op die moeten voorkomen dat te veel Oost-Europese arbeidsmigranten zich vestigen. Hierdoor wordt het tekort aan woningen voor Oost-Europese werknemers nijpend, stelt het expertisecentrum Flexwonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden