Polen werken aan integratie in Limburg

Dorota Skrzypek vond via de cursus een nieuwe baan. Beeld Roger Dohmen
Dorota Skrzypek vond via de cursus een nieuwe baan.Beeld Roger Dohmen

Noord-Limburg heeft Poolse arbeidsmigranten hard nodig, en ze zijn dan ook van harte welkom. Die gedachte staat centraal in de aanpak van de gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas. Maandag tekenen ruim honderd arbeidsmigranten er hun participatieverklaring, na een vrijwillig inburgeringstraject.

Marten van de Wier (interviews: Marinde van der Breggen)

Negen regio's experimenteren dit jaar met de participatieverklaring. Die is bedoeld om arbeidsmigranten te wijzen op hun rechten en plichten in Nederland. Dat moet ervoor zorgen dat migranten goed integreren. De drie Limburgse gemeenten hopen dat de arbeidsmigranten dan ook langer zullen blijven.

Geen loos papiertje
Volgens een schatting zijn er in het hoogseizoen 15.000 tot 20.000 arbeidsmigranten in Noord-Limburg, en het overgrote deel daarvan is Pools. Voor de cursus waren duizend Polen benaderd, vooral migranten die al hier al wat langer zijn. Bijna 150 mensen deden mee. Projectleider Bert Peterse van de gemeente Peel en Maas is tevreden. "Het is een moeilijk benaderbare groep. De mensen die kwamen, waren hier gemiddeld al vijf jaar ingeschreven." Juist voor die groep is integratie belangrijk, volgens Peterse.

Voor de Noord-Limburgse gemeenten is de participatieverklaring geen loos papiertje. Migranten doorliepen drie bijeenkomsten over normen en waarden in Nederland, en over verschillen in de dagelijkse omgang tussen Polen en Nederlanders, bijvoorbeeld bij visite. "Dat onderdeel werd door deelnemers het meest gewaardeerd", zegt Peterse. Op een beurs kregen de Polen informatie over huisvesting, taalcursussen, kinderopvang en arbeidsvoorwaarden. Zestig Polen doen nu mee aan een vervolgcursus taal, waar ze zelf 100 euro voor moesten betalen. "De kosten per deelnemer zijn 1000 euro, dus er zit een forse subsidie op", zegt Peterse.

Eigenbelang
Na de taalcursus willen de gemeenten de Polen ook nog een praktijkopleiding aanbieden via de beroepsbegeleidende leerweg. "We zijn nu hun werkgevers aan het benaderen of ze dat willen bekostigen", zegt Peterse. Voor Polen die dat willen gaan de gemeenten op zoek naar Nederlandse taalmaatjes. Bovendien komt er komend jaar in twee dorpen een kennismakingsgesprek tussen Polen en Nederlanders. "Hoe kijkt het dorp aan tegen de komst van Polen? Wat zijn de kansen, wat de bedreigingen? Er zijn natuurlijk toch wel vooroordelen. Daar willen we over praten."

De houding van de gemeenten komt voort uit welbegrepen eigenbelang. De regio vergrijst, en rekent op krimp. "We hebben onvoldoende krachten om al het werk voor elkaar te krijgen", zegt wethouder Roland van Kessel van Peel en Maas. De logistieke en de agrarische sector zijn van levensbelang voor de drie gemeenten, en daar werken veel Polen. Peterse: "We kunnen maar beter zorgen dat we een aantrekkelijke regio zijn, waar ze zich graag vestigen."

'Ik heb meer Polen leren kennen'
Dorota Skrzypek (30), Baarlo
"Ik woon al twee jaar in Nederland, en werkte altijd in de logistiek. Maar in mijn omgeving kende ik weinig Polen. Ik woon samen met een Nederlander. Via het project heb ik meer Polen leren kennen, en daardoor voel ik me nu beter thuis. We hebben het ook gehad over kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat, zoals vrijheid en gelijkheid. En over problemen zoals discriminatie en polarisatie. Ik heb de mogelijkheden leren kennen om hier vrijwilligerswerk te doen. Nu doe ik dat elke week voor de welzijnsstichting. Ik ben tolk op bijeenkomsten voor Polen.

Ook heb ik via het traject een nieuwe baan gevonden: bij VivaPolonia, een bedrijf dat Polen in Nederland helpt met bijvoorbeeld het invullen van formulieren. De participatieverklaring zelf vind ik niet zo belangrijk. Het is de bedoeling dat je er voordeel mee krijgt, dat ze aan werkgevers kunt laten zien dat je moeite hebt gedaan om te integreren. De vraag is hoe dat in de praktijk uitpakt."

'Ik heb goed kunnen oefenen met de taal'
Katarzyna Malorny (33), Venray

"Veertien jaar geleden kwam ik naar Nederland. Ik ben begonnen met champignons plukken, maar nu werk ik op het kantoor van hetzelfde bedrijf. Ik maak de planning en help nieuwe Poolse arbeiders met bijvoorbeeld huisvesting. Ik wil heel graag in Nederland blijven wonen en dus wil ik zo veel mogelijk weten over het land, de mensen, cultuur en tradities. Tijdens de cursus kregen we een boekje met verschillen tussen Nederland en Polen. Sommige dingen wist ik al, maar andere dingen waren wel nieuw. We leerden bijvoorbeeld dat Polen en Nederlanders anders denken en andere gewoonten hebben als we op bezoek gaan bij iemand. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en goed kunnen oefenen met de taal. Ik vind het heel belangrijk dat ik goed Nederlands kan praten en schrijven. Een praktijkopleiding zou ik over moeten nadenken. Misschien als ik er iets aan heb in mijn huidige werk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden