Polen volgend jaar weg uit Irak

(Novum/AP) - De nieuwe Poolse premier Donald Tusk heeft vrijdag gezegd dat zijn regering van plan is de Poolse troepen in Irak volgend jaar naar huis te halen, maar de missie in Afghanistan wil continueren. "Over een jaar zal ik u hier in het parlement vertellen dat onze militaire missie in Irak voorbij is", zei Tusk in zijn eerste toespraak voor het parlement.

"We hebben het besluit genomen - zover als de bevoegdheden van de regering reiken - om 2008 tot het jaar te maken waarin de terugtrekking van de Poolse militairen wordt begonnen en voltooid", zei Tusk. President Lev Kaczynski heeft als opperbevelhebber van de strijdkrachten het laatste woord inzake buitenlandse militaire missies. Het is bekend dat Kaczynski de troepen langer in Irak wil houden, maar of hij zijn macht om een regeringsbesluit te dwarsbomen zal laten gelden is nog onduidelijk.

Polen heeft ongeveer negenhonderd soldaten in Irak en geeft leiding aan het internationale contingent in Midden- en Zuid-Irak. De troepenmacht van 1.200 man in Afghanistan blijft volgend jaar gelijk, zei Tusk.

De premier zei ook dat Polen overleg met de Verenigde Staten wil hervatten over de plaatsing van een raketverdedigingsbasis op zijn grondgebied, maar daar eerst de NAVO en zijn buurlanden over zal raadplegen.

Polen zal de komende dagen het Hervormingsverdrag van de Europese Unie ratificeren, zei Tusk, daarmee duidelijk afstand nemend van de anti-Europese houding van zijn voorganger Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de president.

De conservatief-nationalistische regering van Kaczynski moest opstappen nadat Tusks partij Burgerplatform de verkiezingen van 21 oktober had gewonnen. Het Burgerplatform sloot een coalitie met de progressieve Poolse Volkspartij, die met gedoogsteun aan een meerderheid komt in het 460 zetels tellende parlement. Vlak voordat Tusk zijn rede hield tekenden hij en de leider van de Poolse Volkspartij, Waldemar Pawlak, een overeenkomst waarin zij goede samenwerking garanderen.

In zijn rede zei de nieuwe premier dat hij de belastingen zal verlagen, het begrotingstekort verkleinen en het land voorbereiden op snelle invoering van de euro. Een prioriteit voor de nieuwe regering is de modernisering van het verouderde wegen- en spoorwegenstelsel van Polen, zei hij. Verder beloofde hij de economische regelgeving te vereenvoudigen en privatisering te bevorderen. De overheid moet terugtreden om het particulier ondernemerschap aan te moedigen, opdat Polen kan voortbouwen op de economische groei die het de afgelopen jaren heeft gekend, zei hij.

"Dit is het wezen van democratisch kapitalisme", zo vatte Tusk zijn beleidsvoornemens samen. "Dit is het wezen van het beleid dat we vandaag aan de Polen willen presenteren - politiek-liberaal economisch beleid en sociaal solidariteitsbeleid."

Later vrijdag moet het parlement, de Sejm, nog zijn vertrouwen geven aan de nieuwe regering, maar dat lijkt een formaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden