Polen sluiten verdrag met Vaticaan: kleuters krijgen weer godsdienstles

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Poolse kleutertjes krijgen weer godsdienstles. Het Poolse parlement heeft een verdrag met het Vaticaan aangenomen waarin de terugkeer van godsdienstlessen op kleuterscholen is vastgelegd. Ook maakt de overeenkomst het kerkelijke huwelijk wettelijk bindend.

Het in werking treden van het concordaat, zoals een verdrag met het Vaticaan wordt genoemd, heeft vier jaar op zich laten wachten. Na de val van het communisme in 1989 kwam een regering aan de macht die sterk onder katholieke invloed stond. Al snel werden godsdienstlessen op openbare scholen, waaronder kleuterscholen, ingevoerd. Deze beslissing wekte grote verontwaardiging bij niet-katholieken en kleine minderheidskerken.

Vlak voor de verkiezingen van 1993 werd de overeenkomst met het Vaticaan ondertekend door de toenmalige centrum-rechtse regering. Maar omdat de ex-communisten de verkiezingen wonnen trad het concordaat nooit in werking. De nieuwe linkse regering stelde zich in die periode liberaler op en beslissingen die de katholiek-rechtse regering had genomen werden teruggedraaid.

Een maand voor de verkiezingen van afgelopen september, schafte de Poolse regering van ex-communisten de godsdienstlessen op kleuterscholen af. Ook werden er geen rapportcijfers voor het vak op basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs gegeven. De Rooms-Katholieke kerk was verontwaardigd.

Maar niet voor lang. De grote winnaar van de laatste verkiezingen, de rechts-katholieke verkiezingsalliantie van Solidariteit (AWS) draait momenteel veel besluiten terug. De AWS, afkomstig uit de ooit door Lech Walesa geleide vakbond Solidariteit, is een losse verzameling van meer dan twintig centrum-rechtse tot uiterst rechtse partijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties. De partij heeft een anti-communistisch, conservatief-nationalistisch programma waarin de katholieke kerk, het gezin en zuiveringen van het (ex-communistische) overheidsapparaat centraal staan.

Zoals het de godsdienstlessen op kleuterscholen vergaat is het ook de abortuswet vergaan. Onder centrum-rechts kent Polen een strenge abortuswet terwijl de voormalige communisten een liberale wetgeving aanhangen. In december werd de strenge abortuswet in ere hersteld. Zeer ernstige medische klachten en verkrachting zijn de enige gronden waarop de wet abortus toestaat.

De herinvoering van de strenge abortuswet en het aannemen van het pauselijke verdrag maakt van Polen weer een conservatieve staat waar godsdienst een belangrijke rol speelt. Rome is daarom zeer verheugd met de overeenkomst. “Elk pauselijke verdrag helpt bij een harmonieuze samenwerking tussen kerk en staat”, zegt een woordvoerder van het Vaticaan. “We hopen dat dit in het geval van Polen ook zo zal zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden