Polen sjoemelt met EU-geld

De nieuwe snelweg van Warschau naar Berlijn, met kilometerslange geluidswallen.Beeld AFP

Polen heeft voor miljoenen euro's overbodige geluidsschermen gebouwd. Het grootste deel van het geld is afkomstig uit EU-fondsen.

Polen investeerde de afgelopen jaren voor ruim 10 miljard euro aan Europees geld in wegenbouw. Daarbij zijn honderden kilometers geluidsscherm opgetrokken, vaak op plaatsen waar nauwelijks huizen staan. "Die schermen - bijvoorbeeld langs de A2 naar Warschau - zijn onzinnig", aldus de directeur van een commercieel bureau dat geluidsmetingen uitvoert.

"Iemand heeft de ecologische normen zo hoog opgeschroefd, dat er schermen moesten worden gebouwd op plekken waar dat helemaal niet nodig was", erkende de Poolse premier, Donald Tusk.

Justitie onderzoekt of bedrijven jarenlang onrechtmatig hebben geprofiteerd van de strenge normen. Het ministerie van milieu heeft deze maand de criteria versoepeld, die tot de strengste in Europa behoorden.

Ondertussen weet niemand hoeveel geld is geïnvesteerd in de schermen. Het ministerie van transport blijkt niet in staat binnen een week antwoord te geven op vragen. De woordvoerster van de wegendirectie, een overheidsorganisatie, sprak eerder in de Poolse pers van 'miljarden zloties', een andere keer van 'een miljard' (ongeveer 230 miljoen euro), maar wil deze bedragen niet bevestigen voor een buitenlandse krant: "Een vierkante meter geluidsscherm kost 150 tot 230 euro. We praten over honderden kilometers, dus het gaat om enorme bedragen, zowel voor de bouw als voor het onderhoud".

De wegendirectie drong er al in mei 2009 op aan de geluidsnormen te versoepelen. Als de huidige normen de afgelopen jaren waren toegepast, hadden de schermen 10 tot 40 procent minder gekost, aldus de wegendirectie.

Deze gegevens suggereren dat er minstens 200 miljoen euro onnodig is uitgegeven, aangezien er langs 1535 kilometer weg buiten de bebouwde kom geluidsschermen zijn gebouwd. Daarbij komt nog het onderhoud dat jaarlijks ongeveer 25 euro per vierkante meter kost.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden