'Polen schond mensenrechten met CIA-gevangenis'

Hekken met prikkeldraad bij een militair gebied in het noordoosten van Polen. Beeld REUTERS
Hekken met prikkeldraad bij een militair gebied in het noordoosten van Polen.Beeld REUTERS

Polen heeft de Europese Conventie voor de Mensenrechten geschonden door toe te staan dat de Amerikaanse geheime dienst CIA op Pools grondgebied terreurverdachten vasthield. Dat heeft het Europese Hof voor de mensenrechten vandaag bepaald.

Redactie

Door de gevangenissen en de marteling van gevangenen toe te laten heeft Polen meerdere artikelen van het verdrag aan zijn laars gelapt, aldus het EHRM. Het gaat onder meer om artikel 3 - waarin marteling en onmenselijke behandeling worden verboden - en artikel 6 - het recht op een eerlijk proces.

Daarnaast heeft Polen niet aan zijn verplichtingen voldaan door het EHRM niet van bewijsmateriaal te voorzien waar het hof om vroeg. Dit komt neer op een schending van artikel 38 van het EVRM, aldus het hof.

Zaak aangespannen door vermeende Al-Qaida-leden
De zaak was aangespannen door de Saudiër Abd Al Rahim Hyssayn Muhammad Al Nashiri en Zayn Al-Abidin Muhammad Husayn, beter bekend als Abu Zabaydah. Al Nashiri wordt verdacht van de aanslag op het Amerikaanse marineschip USS Cole in 2000. Husayn was volgens de Amerikanen een van de belangrijkste leden van Al-Qaida en zou onder meer betrokken zijn geweest bij de aanslagen op het World Trade Centre in New York.

Beide mannen worden al jaren vastgehouden in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay. Het EHRM bepaalde dat Polen beide mannen honderdduizend euro schadevergoeding moet betalen. Husayn krijgt dertigduizend extra als restitutie voor de kosten die hij heeft gemaakt.

Poolse president: gênant vonnis
De Poolse regering begon in 2008 een onderzoek naar de zogenoemde black sites, maar een rapport of een conclusie is tot dusver uitgebleven. Het ministerie van buitenlandse zaken liet weten de uitspraak nog te bestuderen, maar president Bronislaw Komorowski nam geen blad voor de mond. Hij noemde het vonnis 'gênant' en een klap voor het imago van Polen en de schatkist.

Prikkeldraad rondom het gebied waar de CIA een geheime gevangenis onderhield. Beeld reuters
Prikkeldraad rondom het gebied waar de CIA een geheime gevangenis onderhield.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden