Polen schond mensenrechten met CIA-gevangenissen

(TROUW)

Polen heeft het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden, doordat het de CIA toestond terreurverdachten vast te houden op Pools grondgebied. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gisteren bepaald.

De uitspraak is opvallend omdat Polen het bestaan van de CIA-gevangenissen altijd heeft ontkend. Maar het Europees Hof zegt voldoende bewijs in handen te hebben. In de bossen in het noorden van Polen zou de CIA een gevangenis hebben geleid onder de codenaam 'Quartz'. Hier werden terreurverdachten vastgehouden die in verband werden gebracht met de aanslagen van 11 september. In 2009, na het aftreden van oud-president Bush, werd de gevangenis gesloten.

De advocaten van de Palestijn Aboe Zoebaidah en de Saoediër Abd al-Rahim al Nashiri hadden de zaak aangespannen. Beide mannen, vermoedelijke leden van Al-Kaida die nu worden vastgehouden in Guantánamo Bay, zijn volgens de rechter gemarteld in de geheime CIA-gevangenis.

Polen zou op de hoogte zijn geweest van het feit dat de mannen daar zijn vastgehouden. En de Poolse autoriteiten zouden geweten hebben dat de mannen mogelijk slecht werden behandeld, zo oordeelde het Hof. Dat is in strijd met het Verdrag voor de Rechten van de Mens. Polen moet de mannen 100.000 euro betalen als schadevergoeding.

De Poolse regering startte in 2008 al een onderzoek naar de geheime gevangenissen, maar tot op heden zijn er nog geen conclusies gepresenteerd. President Komorowski noemde de uitspraak 'gênant' voor het imago van Polen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden