Polen moeten misschien wel inburgeren

De meeste Poolse arbeidskrachten zijn tevreden over Nederland. Een vijfde wil zich hier vestigen. Maar dan moeten ze wel de taal leren.

Eén op de vijf Poolse migranten wil in Nederland blijven. Maar in de praktijk zal het aantal blijvers nog veel groter zijn, voorspelt onderzoeker Dirk Korf.

Afgelopen jaar deed de Amsterdamse criminoloog onderzoek naar de Poolse nieuwkomers, in opdracht van multicultureel instituut Forum. Inmiddels is één op de honderd Nederlanders Pools. Van die 150.000 Polen hebben zich 90.000 ingeschreven bij een gemeente. Nog eens 60.000 Polen staan geregistreerd bij de belastingdienst. Begin 2007 werkten er ruim 7.000 Poolse zelfstandigen in ons land en er zijn enkele tienduizenden seizoensarbeiders en zwartwerkers.

Van hen is 58 procent tevreden over Nederland. Ze roemen de tolerantie, vrijheid, architectuur en het landschap, ’de vriendelijkheid en vrolijkheid van de Nederlanders’ en de infrastructuur. Ze ergeren zich aan vooral aan de mentaliteit, het eten en het weer. Naast Pools vlees en Poolse worst missen ze vooral vrienden en familie.

Anders dan vaak wordt gedacht, blijkt er nauwelijks sprake van verdringing op de arbeidsmarkt. De Poolse arbeidskrachten vullen vooral de gaten op in de arbeidsmarkt, zoals in de bouw en in de verpleging. Of ze doen weinig gewild werk in de kippenslachterij of tuinbouw.

Twee procent van de Polen heeft zich wel eens schuldig gemaakt aan criminaliteit, vooral verkeersovertredingen en diefstal of inbraak. Het imago van Polen als overlast gevende drinkebroers herkent de politie niet. Wel zijn veel Polen stevige drinkers.

Slechts veertig procent van de Polen spreekt behoorlijk Nederlands of Engels. Integratieminister Van der Laan zei in een reactie dat hij gaat uitzoeken of inburgering verplicht kan worden gesteld aan andere EU-burgers. Eerder bleek dat wettelijk onmogelijk. Een Kamermeerderheid steunt de minister in dat plan. „Ik wil een Poolse arts aan mijn bed die Nederlands spreekt”, zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zodra Polen een beroep doen op voorzieningen zoals een uitkering of hun kinderen naar school sturen, moeten ze op taalles, vond Ton Heerts (PvdA). Inmiddels zitten achtduizend Poolse kinderen hier op school.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden