Polen mobiliseert vrijwilligersleger

Om de dreiging van Rusland het hoofd te bieden, richt Polen een paramilitaire strijdmacht op. Vanaf september zal het land in drie jaar tijd 35.000 vrijwilligers werven, die in geval van oorlog het reguliere leger kunnen bijstaan.

De Territoriale Defensie Macht (TDM) zal grotendeels kunnen putten uit de 120 paramilitaire groepen die nu al in Polen bestaan en die uit 30.000 man bestaan. Deze clubs financieren tot dusver zichzelf maar dat zal in de toekomst niet meer nodig zijn: de vrijwilligers krijgen omgerekend 120 euro om een weekend per maand te trainen. In geval van oorlog worden zij ingezet bij de bewaking van scholen en elektriciteitsvoorzieningen.

Deze week maakte de Poolse minister van defensie bekend dat topfuncties binnen de TDM vervuld zijn. In april stelde Antoni Macierewicz al dat een paramilitaire macht nodig is om de 'agressieve intenties' van Rusland te weerstaan. Dat land zou volgende de conservatieve minister 'systematische actie ondernemen om de vreedzame orde in Europa te ondermijnen'.

De vrijwilligers krijgen om te beginnen een training van dertig dagen, en zullen vanaf begin volgend jaar in drie brigades bij de oostgrens (onder meer met de Russische exclave Kaliningrad) actief worden. Veertien overige brigades moeten operationeel zijn in 2019, ook rondom Warschau en bij de westgrens met Duitsland. Ter voorbereiding zullen sommige paramilitairen alvast meedoen aan de grote Navo-oefening 'Anaconda' die komende week in Polen plaatsvindt.

Ook de Navo versterkt haar aanwezigheid in Polen - als gevolg van de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de voortdurende oorlog in Oost-Oekraïne. Op een top in juli zullen de lidstaten besluiten om een rotatiemacht van 4000 man in Polen en de Baltische Staten te stationeren. Moskou is verontwaardigd over deze troepenversterking in zijn buurlanden, en heeft zelf ook plannen gelanceerd om enkele divisies naar de grens te sturen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden