Polen krijgt glossy over exorcisme - 'hard nodig'

De omslag van de eerste editie van Egzorcysta Beeld
De omslag van de eerste editie van Egzorcysta

Het is volgens de makers 's werelds eerste tijdschrift over duiveluitdrijving. Met het nieuwe blad Egzorcysta spelen Poolse rooms-katholieke priesters in op de nood van een groeiende groep landgenoten.

Egzorcysta, dat verhalen bevat als 'Satan is echt' en 'New Age - de spirituele stofzuiger', wordt vanaf deze week verspreid in het sterk rooms-katholieke land. Van de eerste editie worden 15 duizend exemplaren gedrukt.

Het blad is nodig, vertelden de initiatiefnemers - een groep priesters - deze week tijdens een persconferentie. Poolse duiveluitdrijvers doen de laatste jaren goede zaken. In Warschau geldt volgens persbureau AFP momenteel een wachttijd van drie maanden. Telde Polen 15 jaar geleden nog 4 exorcisten, nu zouden dat er ruim 120 zijn.

Kapitalisme
Het heeft indirect te maken met de verandering van ons systeem', vertelde priester en exorcist Aleksander Posacki aan het persbureau. De verschuiving van communisme naar kapitalisme zou de weg hebben vrijgemaakt voor duistere praktijken.

Posacki: 'Vanwege het kapitalisme is het aantrekkelijker om zaken te doen in occultisme. Waarzeggerij is door de fiscus zelfs erkend als beroep. Als mensen er geld aan kunnen verdienen, kan het groeien. Daarmee groeit ook de spirituele schade.' Bezetenheid hoeft overigens niet altijd voort te komen uit 'foute' spiritualiteit. Het zou kunnen ontstaan bij allerlei vormen van zonde, zoals diefstal en zonde.

Gebed is leidend
Poolse exorcisten werken soms samen met psychiaters, maar hun belangrijkste instrument is gebed. Leidend is een gebedsboekje van de vorige paus, de Pool Johannes Paulus II. Veel andere psychologische en psychiatrische methoden zouden bij extreme problemen tekortschieten.

Wereldwijd werd rooms-katholieke duiveluitdrijving de afgelopen decennia steeds zeldzamer. Hoewel duiveluitdrijving in sommige rooms-katholieke kringen nog voorkomt, geniet het geen officiële kerkelijke status meer. De wijding tot excorcist hield veertig jaar geleden op te bestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden