Polen krijgen geen griepprik

(Trouw) Beeld AP
(Trouw)Beeld AP

De Poolse regering draait zich in allerlei bochten om de bevolking maar niet te hoeven inenten tegen griep. Want dat kost geld, en dat is er niet.

Ekke Overbeek

Polen prikt niet tegen de Mexicaanse griep. De regering vindt dat de prik niet afdoende is getest. Ondertussen neemt het aantal zieken snel toe, zonder dat iemand weet hoeveel gevallen van Mexicaanse griep er zijn. Een diagnose kost geld, en dat is er niet.

Wekenlang keken de Polen veilig op hun televisiescherm naar de griepepidemie in Oekraïne: straatbeelden waarin witte maskertjes domineerden, ouderwetse ziekenhuizen, gesloten scholen en loeiende ambulances. Oekraïense politici grepen de situatie aan om zichzelf te bewijzen, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in januari. President Joesjtsjenko dreigde met de noodtoestand. Premier Timosjenko verbood samenscholingen. De meest uiteenlopende aantallen slachtoffers deden de ronde.

Het resultaat van een gebrekkige gezondheidszorg en een gebrek aan goede diagnoses, zo luidde het veelgehoorde commentaar in Polen. In Polen hoefde niemand zich zorgen te maken, benadrukte minister Ewa Kopacz van gezondheidszorg begin deze maand nog. „Dankzij vroegtijdige diagnoses en effectieve verzorging hebben wij niet één dodelijk slachtoffer.” Volgens de minister waren de meeste grieppatiënten ziek door de gewone griep. „Er is geen reden tot ongerustheid.”

Twee weken later zijn de maskertjes ook in Polen uitverkocht. Vrijdag werd het eerste dodelijke slachtoffer van A/H1N1 gemeld. De Polen ontdekken nu dat het met de diagnoses in hun land niet veel beter is gesteld dan bij de buren. Zoals in het geval van een 24-jarige vrouw die gisteren in het Zuid-Poolse Zywiec overleed. Pas na haar overlijden werd de Mexicaanse griep geconstateerd.

De Poolse gezondheidszorg gaat gebukt onder chronisch geldgebrek. Testen wordt gezien als overbodige luxe (zie kader). Geld is volgens de oppositie ook de reden waarom minister Kopacz tot nu toe weigert risicogroepen te vaccineren. Volgens de minister is dat onzin en zijn de beschikbare inentingen nog niet voldoende getest. „Er zijn drie firma’s die het produceren, maar niet een is in staat te beoordelen wat de bijwerkingen op langere termijn kunnen zijn”, aldus de minister. „Als het zo’n goed en veilig medicijn is, zonder bijwerkingen, waarom wil een firma het dan niet op de markt brengen en willen ze er geen verantwoordelijkheid voor nemen?”

Volgens haar is de gewone griep veel gevaarlijker dan de Mexicaanse. Gisteren vroeg de minister om geld voor vaccins tegen de gewone griep.

Met elke nieuwe griepdode verliest de discussie meer van zijn academische karakter en wordt ze politieker. Het startschot werd afgelopen week gegeven door ombudsman Janusz Kochanowski, bekend om zijn sympathie voor president Lech Kaczynski. „Ik verwacht van de minister de aankoop van middelen die worden aanbevolen door de Europese Commissie voor risicogroepen. Zo niet, dan stap ik naar het openbaar ministerie.”

Een patiënt in een ziekenhuis in de Oekraïense stad Ternopil. De Polen dachten dat de Mexicaanse griep de grens niet over zou komen. (FOTO REUTERS ) Beeld REUTERS
Een patiënt in een ziekenhuis in de Oekraïense stad Ternopil. De Polen dachten dat de Mexicaanse griep de grens niet over zou komen. (FOTO REUTERS )Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden