Polen geschokt door verklikker van paus JPII

WARSCHAU - De in Polen bekende dominicaanse geestelijke Konrad Stanislaw Hejmo heeft jarenlang informatie over paus Johannes Paulus II doorgespeeld aan de communistische geheime dienst. Het Poolse instituut voor nationale herinnering (IPN), dat de archieven van de voormalige geheime dienst beheert, onthulde gisteren zijn naam.

Hejmo is directeur van Corda Cordi, het huis voor Poolse pelgrims in Rome. Als zodanig was hij ook de afgelopen weken, tijdens het overlijden van de paus, vaak in het nieuws voor commentaar vanuit Rome. Hejmo keerde gisteren terug naar Polen.

Het IPN beschikt over een ruim 700 pagina's tellend dossier, waarin de samenwerking van Hejmo met de communisten is gedocumenteerd. Het dossier heeft betrekking op de jaren zeventig, toen Wojtyla nog bisschop van Krakau was, en de jaren tachtig. Het instituut sluit uit dat het gaat om een vervalsing. Een andere in Polen bekende dominicaan, Maciej Zieba, heeft kennisgenomen van het bewijsmateriaal, dat hij 'overtuigend en schokkend' noemde.

De samenwerking van geestelijken met de geheime dienst is lang een taboe geweest in het postcommunistische Polen. Priester Adam Boniecki, een bekende van de overleden paus, sprak gisteren van 'een opluchting'. Al heel lang ging het verhaal rond dat iemand in de nabijheid van de Heilige Vader hem verklikte. Het bekendmaken van de naam maakt een einde aan alle speculaties, aldus Boniecki.

De directeur van het IPN, Leon Kieres, maakte afgelopen week al gewag van een spion die gegevens over de Poolse paus doorspeelde. Voor de rechtse oppositie is dat een reden om het aftreden van Kieres te eisen. De oppositie verwijt hem dat hij niet onmiddellijk de naam van de verklikkende priester bekendmaakte. Hierdoor zou hij onschuldigen hebben blootgesteld aan verdenking.

Het IPN was twee maanden geleden het middelpunt van een groot nationaal debat over het communistische verleden.

Het instituut raakte in opspraak toen een lijst uitlekte, waarop de duizenden namen van medewerkers van de geheime dienst en hun slachtoffers, zonder onderscheid door elkaar stonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden