Tuchtrecht

Polen gaat omstreden tuchtcollege voor rechters hervormen

Vicepremier Jaroslaw Kaczynski. Beeld REUTERS
Vicepremier Jaroslaw Kaczynski.Beeld REUTERS

De Poolse regering lijkt een stap terug te doen in een conflict met de Europese Unie over een tuchtcollege voor rechters. Vicepremier Jaroslaw Kaczynski, die ook de leider is van regeringspartij PiS, zei volgens het Poolse persbureau PAP dat het omstreden orgaan “in de huidige vorm” wordt opgeheven. “Daarmee verdwijnt ook het onderwerp van het conflict.”

Kaczynski zei dat de regering in september met voorstellen komt om het tuchtcollege te hervormen. Het hoofd van het Poolse hooggerechtshof had afgelopen week al duidelijk gemaakt dat voorlopig geen nieuwe zaken meer voorgelegd mogen worden aan die disciplinaire raad, die volgens critici kan worden gebruikt om kritische rechters te straffen.

De oprichting van het tuchtcollege plaatste de regering in Warschau op ramkoers met de EU. Het Europees Hof van Justitie oordeelde in juli dat de tuchtregeling de onafhankelijkheid van Poolse rechters aantast en strijdig is met het Europees recht. Het in Luxemburg gevestigde hof had Polen gevraagd de werkzaamheden van de disciplinaire raad op te schorten, maar volgens de hoogste Poolse rechter mocht die opdracht worden genegeerd.

Verdeeldheid

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, had Polen tot 16 augustus de tijd gegeven om alsnog te luisteren naar het Europese hof. Die deadline leidde naar verluidt tot verdeeldheid binnen de Poolse regeringscoalitie. Minister van Justitie Zbigniew Ziobro beklaagde zich vorige week nog over “afpersing” vanuit Europa en zei volgens Poolse media dat zijn land niet koste wat het kost lid moet blijven van de EU.

Het Poolse hooggerechtshof buigt zich ook over de vraag of nationale wetgeving boven de Europese gaat. Die uitspraak kan grote gevolgen hebben. Door het Europees Hof van Justitie het laatste woord te geven over EU-regels, moet worden gewaarborgd dat die in de hele EU hetzelfde worden uitgelegd en toegepast.

Lees ook:

Polen schort de tuchtkamer tijdelijk op. Een oprechte zet, of een list om miljarden coronasteun veilig te stellen?

De controversiële Poolse tuchtkamer moet het werk tijdelijk neerleggen van de hoogste rechter in Warschau. Critici menen dat het een poging is om Brussel te paaien en coronageld veilig te stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden