Polen: alleen christenen mogen nog adopteren

monopolie De katholieke kerk gaat vanaf nu als enige in Polen adopties regelen. Alle andere organisaties moeten stoppen.

Vanaf 1 februari heeft de rooms-katholieke kerk in Polen het alleenrecht om buitenlandse adopties te regelen. Voortaan komen alleen praktiserende christenen in aanmerking voor het ouderschap.


Organisaties die zich al jaren bezighouden met adoptie kregen van de ene op de andere dag te horen dat ze hun licentie verliezen. Slechts twee organisaties mogen verder werken. Beide zijn van de kerk.


De regering wil het aantal buitenlandse adopties terugdringen. "We moeten voorwaarden scheppen om Poolse kinderen te laten adopteren door Poolse ouders", verklaarde premier Beata Szydlo deze week.


Volgens Bertie Treur, directrice van de stichting Kind en Toekomst is deze houding een trend. "Het aantal adopties wereldwijd neemt af. Landen zijn steeds zelfbewuster", vertelt ze over de telefoon. In het verleden kwamen er tientallen Poolse kinderen per jaar. "Vorig jaar waren het er twee."


De stichting werkt al jaren samen met het Landelijk Adoptiecentrum in Warschau. Hier vreest men het ergste. "Wij zouden ook willen dat Poolse kinderen in Poolse gezinnen opgroeien, maar er zijn gewoon niet genoeg geschikte gezinnen", zegt directrice Izabela Rutkowska.


Jaarlijks worden een kleine 3000 Poolse kinderen geadopteerd. 300 door buitenlandse ouders, van wie ongeveer 130 via het Landelijk Adoptiecentrum. Buitenlanders komen pas in aanmerking als er in Polen zelf geen gezin wordt gevonden. Dit zijn bijna altijd kinderen die ouder zijn, of een afwijking hebben, vaak door alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.


"Zo'n vijftien jaar geleden adopteerden Nederlanders nog graag kinderen met een foetaal alcoholsyndroom. Maar dit bleek voor problemen te zorgen. Daarom is de Nederlandse overheid minder bereid kinderen met deze aandoening toe te laten", zegt Rutkowska. "De meeste van onze kinderen gaan nu naar de VS en Italië."


Op het bureau van het adoptiecentrum heerst verslagenheid. 27 jaar lang hebben ze adopties geregeld. Nu valt het doek. Alle lopende dossiers moeten voor 1 februari worden overgedragen aan het Katholieke Adoptiecentrum. Ook de archieven. Boven de archiefkasten hangen de foto's van honderden kinderen. "Alles moet van de minister worden overgedragen", zucht Rutkowska.


Niet dat ze twijfelt aan de professionaliteit van de collega's. "We hebben altijd heel goed samengewerkt. Als zij een kind hadden en er klopten ouders aan die niet helemaal aan de katholieke criteria voldeden, dan schoven ze zo'n geval naar ons door en regelden wij de adoptie." Dat is nu dus afgelopen.


Op de website van het Katholieke Adoptiecentrum heet het: "katholieke families hebben voorrang, daarna families van andere christelijke kerken." Rutkowska: "Ouders moeten in de kerk getrouwd zijn en moeten kunnen aantonen praktiserend te zijn." Met andere woorden, wie geen praktiserend christen is, komt niet meer in aanmerking voor een adoptiekind uit Polen. "We zijn hard op weg een confessionele staat te worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden