Polderimams komen niet aan de bak

Op conferentiecentrum Mennorode in Elspeet schrijven deelnemers (links) zich in voor de opleiding tot islamitisch geestelijk verzorger, februari 2005. (FOTO MAARTEN HARTMAN) Beeld Maarten Hartman
Op conferentiecentrum Mennorode in Elspeet schrijven deelnemers (links) zich in voor de opleiding tot islamitisch geestelijk verzorger, februari 2005. (FOTO MAARTEN HARTMAN)Beeld Maarten Hartman

Het kabinet wilde af van de ’importimam’, die geen Nederlands spreekt en radicale ideeën zou meebrengen. Maar de ’polderimam’ die daarvoor in de plaats moet komen, slaat niet aan.

Rob Pietersen

In Nederland opgeleide imams hoeven voorlopig nog niet op een baantje te rekenen. Moskeeën hebben geen geld én geen vertrouwen in de ’polderimam’.

Hogeschool InHolland, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden hebben imamopleidingen ontwikkeld, op voorspraak van het kabinet dat af wil van uit Marokko of Turkije ’geïmporteerde’ imams. Die zouden conservatief zijn, de integratie van moslims in de weg staan en soms zelfs aanzetten tot radicalisering. Universitaire en hbo-opleidingen moeten imams klaarstomen die Nederlands spreken en met de Nederlandse context als bagage in de moskeeën een ander geluid prediken.

Armlastige moskeeën hebben echter geen geld voor dure, afgestudeerde imams, wordt nu erkend. Daarnaast wil de oudere generatie moskeebezoekers, die contributie betaalt én dus bepaalt wat daar gebeurt, helemaal geen Nederlandssprekende imam.

„Nederlands is de taal van onze toekomst. Maar het conservatisme van de eerste generatie is een belemmering”, zegt Driss El Boujoufi van de Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland (Ummon). Daarnaast wordt getwijfeld aan de inhoudelijk religieuze bagage van de polderimam. „De kennis van het Arabisch en van de Koran: dat leer je gewoon niet allemaal in vier, vijf jaar”, zegt de Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani.

Andere critici zeggen dat met het opleiden van imams voor een verkeerde volgorde is gekozen. Halim El Madkouri, van instituut Forum: „De islam in Nederland heeft eigen theologen nodig, die nieuwe ideeën ontwikkelen. Zodat de nieuwe imam niet hoeft voort te borduren op bronnen van dertien eeuwen geleden. De polderimam moet kunnen putten uit een soort polderislam.”

In Leiden wordt dat wel erkend, zegt hoogleraar Maurits Berger: „Wij leiden straks hoogwaardige islamkenners op, schriftgeleerden op die met twee voeten in de Nederlandse modder staan. Dan hoeven we in de toekomst geen ’Tariq Ramadans’ meer in te vliegen.”

(Trouw) Beeld Maarten Hartman
(Trouw)Beeld Maarten Hartman
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden