Polderdorp Tollebeek wil geen tweede Urk worden

Jan Hakvoort (links) uit Urk en Jan Swart (rechts) uit Tollebeek ruimen samen de omgeving van het gloednieuwe multifunctioneel centrum De Pionier in Tollebeek op. ©Herman Engbers Beeld
Jan Hakvoort (links) uit Urk en Jan Swart (rechts) uit Tollebeek ruimen samen de omgeving van het gloednieuwe multifunctioneel centrum De Pionier in Tollebeek op. ©Herman Engbers

Urkers runnen de supermarkt en de snackbar. Langs de voetbalvelden hangt Urker reclame. Welkom in polderdorp Tollebeek, Flevoland (2311 inwoners). Vijftien jaar groeide Tollebeek als kool. Nieuwkomers kwamen vooral van 'de bult', zoals het voormalige Zuiderzee-eiland heet in de volksmond. Zevenhonderd Urkers zouden er al op de zeebodem zijn neergestreken. Een goede zaak?

Quirijn Visscher

Die vraag houdt de gemoederen bezig op Urk en in Tollebeek (gemeente Noordoostpolder). Aanstichter is het Urker raadslid Jan Hakvoort (SGP) die de stroom Urkers naar Tollebeek wil indammen. Zevenhonderd Urkers in Tollebeek betekent dat de gemeente Urk jaarlijks drie ton aan inkomsten misloopt, becijferde hij tijdens een raadsdebat. Geld dat Urk goed gebruiken kan. De gemeente, juist onder financieel toezicht uit, bezit immers ook dure kale bouwgronden.

Hakvoort wil de Urkers van Tollebeek terughalen, was de teneur in de regionale pers. Jan Swart in Tollebeek vond het hoog tijd voor ludieke tegenactie. Gewapend met ruikertje en dorpsvlag stapte de voorzitter van dorpsbelangen op een aantal 'Urker Tollebekers' af. Zijn boodschap: in Tollebeek komt iedereen uit alle windstreken: Groningen, Zeeland of van Urk. Swart: "Ik spreek mensen die zeggen: ik voel me geen Urker meer, maar Tollebeker."

Hakvoort hoort juist andere verhalen. In het hagelnieuwe multifunctionele centrum De Pionier in Tollebeek vertelt hij Swart zijn ervaringen. Urkers houden er een hecht familieleven op na, zegt hij. Dagelijks een bèkkien doen- koffiedrinken bij moeder - hoort bij het leven. "In Tollebeek wonen veel starters, de woningen zijn goedkoper", vertelt hij. "Maar ik hoor vaak mensen vertellen dat ze hun volgende huis op Urk zoeken."

Over de woningbouwdiscussie zijn Swart en Hakvoort het snel eens: Tollebeek groeide sinds vijftien jaar zo hard, dat het even welletjes is. De lokale voetbalvereniging groeide van 160 naar 270 leden, vertelt Swart. Er is amper genoeg trainingsaccommodatie. "Jullie mogen best bouwen", zegt hij tegen Hakvoort. Die meent: "Ik wil mensen niet vanuit Tollebeek weer naar Urk halen. Mij gaat het om onze starters. Die kunnen op Urk terecht."

Toch zal Urk met zijn jonge bevolking ooit weer dichtgroeien. Bij de Ommelebommelesteen, waar Urker vaders volgens de volkslegende heen varen om hun baby's te halen, moet het druk zijn. Sinds het visserseiland in 1939 aan de Noordoostpolder werd geketend, bouwen de Urkers naast hun keileembult nieuwbouwwijken op de voormalige zeebodem. De bevolking is er met inmiddels 18.000 zielen verviervoudigd.

Hans van Dijke uit Tollebeek, voorzitter van De Pionier, vermoedt dat zijn dorp niet door Urk wordt overgenomen. "De afstand met Urk is hemelsbreed nog maar veertienhonderd meter", erkent hij. "Maar toch denk ik dat Tollebeek altijd een polderdorp zal blijven en Urk Urk. De polder is minder vatbaar voor tradities."

Tollebeek (anno 1957) hoopt de gemeenschapszin in het dorp te behouden, zegt Swart over de samenwerking van inwoners met allerlei regionale achtergronden. Ze haalden samen 47.000 euro op voor De Pionier.

Toch blijkt op collectegebied in Tollebeek een Urker invloed. Jaarlijks collecteren Urkers op Tweede Kerstdag met straattonnen binnen een uur ruim 100.000 euro bijeen. Zo'n ton stond ditmaal ook in Tollebeek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden