Polderaars winnen het van de actievoerders

Ton Heerts voorzitter FNV Ledenparlement lijkt gematigd

Hij had het wel een beetje verwacht, zegt Ton Heerts. Maar toch was hij opgetogen toen hij gisteren in de Rotterdamse Van Nellefabriek gekozen werd als nieuwe FNV-voorzitter. "Ik heb natuurlijk ook de peilingen van EenVandaag gezien", haast Heerts zich te zeggen. Daarin lag hij ruim aan kop.

Niets ten nadele van zijn tegenstreefster Corrie van Brenk, die volgens Heerts een sterke campagne voerde en aantoonde dat er 'qua gedachtengoed wat te kiezen is binnen FNV'. Hij sloeg op het podium een arm om haar heen.

Van Brenk feliciteerde Heerts, maar met enige reserve. "Je hoort wel dat de vakbond de laatste jaren softer is geworden. Terwijl de vakbond juist scherp zou moeten zijn. Daar zal ik Heerts aan houden. Ook voor mij kwam het verlies niet helemaal onverwacht, maar ik ben toch trots dat 38 procent van de kiezers op mij gestemd heeft."

Zo kwam er een eind aan een machtsstrijd tussen 'polderaars' en 'actievoerders' die bijna twee jaar openlijk gevoerd werd binnen de FNV. Abvakabo-voorzitter Van Brenk zei anderhalf jaar geleden met Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk het vertrouwen in Agnes Jongerius op. Zij zou te veel heulen met werkgevers en kabinet bij de onderhandelingen over het pensioenakkoord. Het moest democratischer binnen de FNV, vonden de twee oproerkraaiers. Qua democratie hebben ze veel voor elkaar gekregen. Het 108-koppige ledenparlement dat gisteren tijdens het oprichtingscongres van de nieuwe FNV geïnstalleerd werd, was het resultaat.

Maar opvallend is wel dat de keuzes die de 'gewone leden' nu mogen maken niet in het voordeel uitpakken van de actiegerichte stromingen binnen Abvakabo of Bondgenoten. Niet alleen verloor Van Brenk de verkiezing van polderaar Heerts, ook Ron Meyer (Bondgenoten), bekend van zijn grote acties voor de schoonmakers, werd weggestemd uit het algemeen bestuur. Ruud Kuin, de rechterhand van Van Brenk bij Abvakabo, belandde met de minste stemmen in het dagelijks bestuur.

Zal het ledenparlement gematigd blijken te zijn? Wil het gewone lid toch het liefste polderen?

Allereerst blijft het moeilijk te achterhalen wat het 'gewone' lid precies wil. Zelfs aan de verkiezing van de voorzitter deed slechts 12 procent van alle 1,2 miljoen FNV'ers mee. Nog geen 140.000 leden brachten hun stem uit.

Daar zaten trouwens ook een paar dubbeltellingen bij, zo vertelt de kersverse vakbondsparlementariër Ingrid Richardson: "Ik ben lid van Abvakabo en van de Vrouwenbond, dus ik mocht twee keer stemmen. Ik heb op beide kandidaten een keer gestemd." Richardson ziet niet meteen dat het parlement een gematigde koers zal varen: "Er zitten ook veel mensen in die scherp willen debatteren, hoor. Dat geldt voor mijzelf ook."

De FNV'ers tasten nog in het duister over hoe het ledenparlement zal gaan werken. Ze vergaderen eens in de drie maanden. "We kennen de meesten eigenlijk niet", zegt een woordvoerder van FNV Bouw.

Sommige parlementariërs pleiten ervoor dat niet alleen het parlement, maar ook het bestuur uit vrijwilligers en kaderleden zal bestaan. Alle door FNV betaalde krachten, de professionele bestuurders (momenteel iedereen) zouden er vanwege hun dubbele petten uit moeten verdwijnen. In dat geval wordt door anderen gevreesd voor de professionaliteit van het bestuur.

De FNV ondergaat een gedaanteverwisseling, maar niemand die weet hoe die gedaante er uit gaat zien. Op de eerste rij van de congreszaal zaten de polderpartners, minister Asscher en werkgeversvoorzitter Wientjes, het welwillend maar machteloos aan te kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden