Polariseren? Ik leg de vinger op de zere plek

verkiezingen tweede kamer | interview | De politieke beweging Denk presenteert morgen haar kandidatenlijst. Die moet een afspiegeling zijn van de samenleving, zegt Farid Azarkan, die al warmloopt op het Binnenhof. Sylvana Simons stapte op, Azarkan ziet voor haar graag andere Surinaamse Nederlanders in de plaats.

Farid Azarkan baalt - en niet alleen van het totaal onverwachte vertrek van Sylvana Simons. Hij baalt ook, omdat hij eigenlijk helemaal de politiek niet in wilde. In februari zegde hij zijn baan als topambtenaar op. Samen met een paar jonge mensen startte hij een onderneming, zijn bedrijf in het vastgoed loopt lekker. "Ik had geen politieke aspiraties", zegt de man die morgen vermoedelijk hoort dat hij bij de top-drie staat van Denk. "Maar het begon te kriebelen."


Azarkan, geboren in Marokko: "Hoe lang gaan we in dit land nog door met doen alsof wij anders zijn? Ik laat niet toe dat mijn kinderen en kleinkinderen net zo hard moeten knokken als ik heb gedaan. Dat ze, net als veel andere jonge Nederlanders met een migrantenachtergrond, twee jaar op een stage moeten wachten, dat ze niet voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd omdat ze Mohammed of Songül heten."


Na problemen tussen Marokkaanse en Molukse jongeren in uw woonplaats Culemborg zei u zes jaar geleden: "Het is over en sluiten met de slachtofferrol. Stop met klagen." U klinkt nu heel anders, bent u van die lijn afgestapt?


"Helemaal niet! Ik vind nog steeds dat we moeten ophouden met klagen. Maar als ik stel dat het onrechtvaardig is dat mensen met een migrantenachtergrond gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt, is dat dan klagen? Neem ik dan de slachtofferrol aan? Is dat dan polariseren? Nee, dan leg ik de vinger op de zere plek."


Achter elke zin zou een uitroepteken kunnen staan. Bij het gesprek drie dagen voor Kerst in een lunchroom in Utrecht zit Azarkan vol energie, hij is erg betrokken. Hij ervaart het interview als een wederzijds gesprek. Hij stelt zelf ook vragen. Met een strakke blik in zijn donkerbruine ogen vuurt hij ze af: hoe definieer jij integratie, weet je hoeveel pijn het doet als Turken op basis van waardeloos onderzoek worden beschuldigd van IS-sympathieën, wat bedoel jij met de lange arm van Turkije?


"Ik baal ervan, ik hou te veel van Nederland om langs de zijlijn toe te kijken", zegt de 45-jarige politicus in spe. "De politiek, overheidsinstellingen, bedrijven, politie, rechterlijke macht, het zijn vrijwel allemaal witte mannen die de dienst uitmaken. De samenleving is al vijftien jaar maximaal aan het polariseren. Mensen met een migrantenachtergrond voelen zich tweederangsburgers. Politieke partijen hebben geen verhaal waar zij hoop uit putten. De samenleving is verdeeld, en dat versterkt bij hen de angst."


Het verkiezingsprogramma van Denk staat in het teken van verbinding. Denk pleit voor gemengde scholen, gemengde woonwijken, want 'onbekend maakt onbemind'. Uw nieuwe collega's Kuzu en Öztürk stapten uit de PvdA en gaan apart verder. Staat zo'n partij van migranten niet haaks op de politiek van 'samen' die u voorstaat?


"Bij Denk kan ik zijn wie ik ben, ik kan er mijn ideeën kwijt en ik kan er mezelf zijn. Luister wat Tofik Dibi van GroenLinks zei bij 'Pauw': 'We mogen meedoen, maar meebeslissen, ho maar'. We moeten precies in het keurslijf passen van wat een Nederlander is. Ik vind dat oneerlijk. Verbinding kan alleen vanuit gelijkwaardigheid. Er wordt tegen ons gezegd: we missen nog een Nederlander. Hoezo? We zijn allemaal Nederlanders. Een feest wordt niet pas leuk als er iemand met blond haar bij zit."


Daags na Kerst spreken we elkaar weer, telefonisch. De publicatie moet aangepast worden aan de actualiteit. Sylvana Simons liet vlak voor de feestdagen via de Volkskrant weten dat ze uit Denk stapt en al bezig was met een eigen partij. Azarkan is op weg naar het partijkantoor van Denk in Rotterdam. Zijn auto zit vol met spullen die Denk nodig had bij de Maroc-expo in Utrecht, waar de politieke beweging tweehonderd nieuwe leden kon inschrijven. Dat overtreft ruimschoots de twee of drie leden die met Simons zijn vertrokken. Azarkan had vorige week nog contact met haar maar wist niks van haar naderende afscheid. Dat verwondert hem, maar aan moddergooien doet hij niet.


"Ja, ik denk dat haar vertrek wel een verarming is", zegt Azarkan. "Zij was als een van de boegbeelden belangrijk. Maar de strijd voor een eerlijker en rechtvaardiger Nederland is groter dan Denk. Nu Sylvana er niet meer is, gaan we gewoon verder met Turkse Nederlanders, met Marokkaanse Nederlanders, met andere Surinaamse Nederlanders."


Mist u nu de link met de Surinaamse gemeenschap?


"Het is wel goed dat de diversiteit binnen Denk zichtbaar is. Dat moet nu op een andere manier gebeuren. We gaan niet geforceerd of paniekerig op zoek naar kandidaten van Surinaamse komaf, ze zullen sowieso minder bekend zijn dan Sylvana. We gaan nu verder zonder haar, ja, het is niet anders, wat moet ik er verder van zeggen?"


Simons vindt dat u te veel de conservatieve kant op gaat. Klopt dat?


"We zijn er voor alle groepen Nederlanders. Voor mannen, voor vrouwen, voor homo's die het lastig hebben, al zul je ons niet zo snel op de Gay Pride zien. Maar iedereen verdient een plek, en de ruimte die ik voor mezelf opeis gun ik een ander ook."


In de Tweede Kamer neemt Denk geen afstand van de praktijken van de Turkse president Erdogan. Denk wordt ervan beschuldigd een verlengstuk te zijn van de Turkse overheid. Heeft u daarover nagedacht voordat u zich beschikbaar stelde voor het Kamerlidmaatschap voor Denk?


"Natuurlijk, ik ben gekke Henkie niet, je mag van mij verwachten dat ik nadenk over de framing over Denk. Eerst waren Kuzu en Öztürk radicale moslims die niet pasten in de PvdA. Daarna werden ze neergezet als de lange arm van Turkije, wat dat dan ook maar is. Ze zijn mijn collega's van Turkse komaf, ze gaan af en toe naar Turkije en ze zetten zich dag en nacht in voor Nederland. De situatie in Turkijke is te complex om vanuit mijn luie stoel in Nederland over te oordelen. Er is een coup geweest, er zijn aanslagen.


"Maar het is belachelijk dat Denk hierop steeds wordt aangevallen. Ik merk niks van die zogenaamde invloed van Turkije en als dat wel zo zou zijn, dan is dat onacceptabel."


Denk hanteert soms een op de persoon gerichte stijl, Kamerleden met een migrantenachtergrond - Denk noemt ze moslim-Kamerleden - die andere standpunten in de Kamer innemen dan Denk, worden via filmpjes aangepakt. Wat vindt u van deze nieuwe politieke methode?


"Politici vertellen in verkiezingstijd het ene, maar ze doen het andere. Ze zeggen in moskeeën dat ze voor beveiliging van gebedshuizen zijn, daar trekken ze kiezers mee. Maar ze stemmen tegen een motie van ons om daar geld voor uit te trekken. Zij zeggen dus buiten de Kamer iets anders dan in de Kamer. Kijk, toen Samsom dat deed, was dat ook jammer, maar op hem hadden wij onze hoop niet gesteld. Die andere Kamerleden kunnen ook zeggen: als Kamerlid met een migrantenachtergrond, maken we dat niet mee. Dat doen ze niet, en als het nodig is, dan stellen we dat aan de kaak. Wij ontmaskeren hen. We staan voor transparante politiek en we willen laten zien hoe de politieke elite werkt."

wie is farid azarkan?

Farid Azarkan werd 45 jaar geleden geboren in Marokko en groeide op in Schoonhoven in een gezin met negen kinderen. Hij studeerde sociaal-culturele wetenschappen en deed een master in vastgoed en beleid.


Azarkan was topambtenaar, hij werkte onder andere als directeur vastgoed bij de rijksgebouwendienst. In zijn vrije tijd was hij onder meer voorzitter van het samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Azarkan heeft zich aangesloten bij Denk, de politieke beweging die is opgericht door de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Azarkan was nauw betrokken bij het verkiezingsprogramma en loopt een dag in de week mee met de Kamerfractie. Farid Azarkan heeft drie kinderen. Na zijn scheiding is hij hertrouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden