Polare vraagt faillissement aan

Commissarissen boekwinkelketen hopen dat zich nog voor dinsdag een investeerder meldt

Boekwinkelketen Polare zal aanstaande dinsdag faillissement aanvragen. Dat maakte eigenaar Procures gisteren bekend. Volgens president-commissaris Carel Bikkers van Polare weigeren het Centraal Boekhuis en drie grote uitgevers mee te werken aan een doorstart.

Bikkers en mede-commissaris bij het bedrijf Cor Molenaar deden gisteren een oproep aan de politiek en de uitgevers, om 'het culturele erfgoed van de winkels niet verloren te laten gaan'. Twee banken, ING en ABN Amro, zouden nog wel mee willen doen, volgens de commissarissen die vinden dat het boekenvak hen in de steek heeft gelaten. Zij hopen dat zich voor dinsdag nog een investeerder meldt.

Een maand geleden zette het Centraal Boekhuis de leveringen aan de twintig winkels van Polare stop omdat er een betalingsachterstand was ontstaan. Na een week kondigden partijen aan een overeenstemming te hebben bereikt over betalingstermijnen en kregen de boekwinkels weer verse boeken. Twee weken geleden bleken er toch nog te veel problemen te zijn. Polare nam een drastische stap en sloot de deuren van de boekwinkels. De keten ging zich 'strategisch heroriënteren'.

Investeringsmaatschappij Procures kocht vorig jaar het noodlijdende Selexyz voor 3,5 miljoen euro. Selexyz was een keten van vooraanstaande boekhandels als Broese in Utrecht, Donner in Rotterdam en Scheltema in Amsterdam. Procures had al de ramsjboekenketen De Slegte van faillissement gered. Beide ketens werden samengevoegd en heetten voortaan Polare. Belevingswinkels moesten het worden, met naast boeken ook cadeaus. Het samenvoegen moest kosten besparen. Het Centraal Boekhuis schold daarbij schulden die Selexyz nog had, kwijt.

Het plan om de winkels weer te laten floreren kwam moeizaam van de grond. De kosten van de grote dure panden op A-locaties zijn hoog, de boekwinkels hebben concurrentie van internet. In november schrapte Polare nog eens 54 van de na de fusie overgebleven 336 voltijdsbanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden