Update

'Polare redden? Wat een onzin'

Een gesloten winkel van Polare. Beeld ANP
Een gesloten winkel van Polare.Beeld ANP

In een ultieme reddingspoging speelde Polare de laatste dagen in op het sentiment. Maar dat de boekwinkelketen vandaag uitstel van betaling moet aanvragen is niet meer dan een ordinaire centenkwestie, zegt voorzitter van de Nederlandse boekverkopersbond Michael van Everdingen. Ook uitgevers denken er zo over. Desondanks besloot de rechtbank vanmiddag het uitstel te verlenen, zei een woordvoerder van Polare. Een bewindvoerder zal onderzoeken of een doorstart mogelijk is.

Dorien Pels

De commissarissen van Polare deden vrijdag een oproep om 'het erfgoed' van de winkels overeind te houden. Onder de keten vallen gerenommeerde boekhandels als Donner in Rotterdam en Broese in Utrecht. Commissaris van Polare Cor Molenaar zinspeelde erop dat het Centraal Boekhuis het bedrijf willens en wetens kapot zou willen maken.

Niets van waar, zegt CB-directeur Hans Willem Cortenraad. "Het risico om mee te werken aan een doorstart was te groot. Wij hebben in de huidige organisatie te weinig vertrouwen." Ook enkele grote uitgevers, aandeelhouders van het Centraal Boekhuis, waren erop tegen om Polare de helpende hand te bieden.

Centraal Boekhuis
Polare, eigendom van investeringsmaatschappij Procures, heeft een schuld van inmiddels 21 miljoen euro. Die bestaat uit ruim 4 miljoen bij de ING, ruim 7 miljoen bij de ABN Amro en 10 miljoen bij het Centraal Boekhuis. De schuld aan het distributiebedrijf bestaat voor een deel uit een achtergestelde lening van ruim 4 miljoen euro. Dat gebeurde in 2012, toen Procures het failliete Selexyz overnam.

Daarnaast staat nog 6 miljoen aan facturen open aan het Centraal Boekhuis. Cortenraad: "Die 4 miljoen zullen we niet terug zien. Van de 6 miljoen hopen we zoveel mogelijk terug te halen uit de voorraden boeken die nog in de winkels staan. Dit verlies doet pijn, maar we staan er goed voor en we kunnen het dragen."

Procures had al de ramsjboekenketen De Slegte van faillissement gered en was bezig de ketens samen te voegen. Van Everdingen: "Het gevoel in de boekenbranche heerst dat Procures jongens zijn die geld willen verdienen over de as van het vastgoed. Ik kan daar niet over oordelen. De winkels van Selexyz zaten in huurpanden, maar wel dure, op A-locaties. Die huurcontracten zijn veel geld waard, als bijvoorbeeld een kledingwinkelketen in zo'n pand wil."

20 boekhandels
De grote uitgeverijen geven geen commentaar, de kleinere roeren zich inmiddels wel. Dat cultureel erfgoed gered moet worden, vindt Marc van Gisbergen, van uitgeverij Marmer, nergens op slaan. "Het gaat om twintig van de in totaal 1500 boekhandels in Nederland. We hebben het hier bovendien over een investeringsmaatschappij. En de strategie is steevast afslanken en er weer uit stappen met meer geld dan je erin stak. Niks nobels aan."

Van Gisbergen, in een vorig leven marketingadviseur, denkt dat Procures eenvoudig het vak niet in de vingers heeft. Ze wilden alle winkels eenzelfde uitstraling geven. "Hun marketing sloot niet aan bij de beleving van de Nederlandse consument. Alleen de slogan al, 'A world of stories', voor zulke oer-Nederlandse winkels. Dat klopte gewoon niet."

Van Everdingen: "Ik weet het is makkelijk praten achteraf, maar je kunt stellen dat het al fout ging toen al die winkels onder de naam Selexyz kwamen. Ik denk dat de kracht zit in een eigen uitstraling en een band met de klant."

CB-directeur Cortenraad: "Wij betreuren de gang van zaken buitengewoon. Voor de medewerkers en voor de klanten. Maar wij denken dat voor sommige van de prachtige winkels, teruggebracht in lokaal ondernemerschap, een doorstart zeker mogelijk is.

Wat gebeurt er met de winkels van Polare?
Uitstel van betaling betekent dat de rechter een curator aanwijst. Dat zal vanmiddag gebeuren, zegt Arthur van der Kroef, de advocaat van Polare. Die curator, of bewindvoerder, heeft als taak om zoveel mogelijk schulden af te lossen. Naar verwachting zal de curator als eerste proberen voor de hele keten een koper te vinden. De kans dat dat lukt, achten boekenbranchekenners klein. In dat geval zal de curator het bedrijf opdelen in stukjes. Er zouden zich al kopers hebben gemeld voor een losse winkel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden