Pokémon verdwijnen uit Kijkduin en van spoor

Pokémonjagers in Kijkduin.Beeld anp

Het is binnenkort afgelopen met Pokémon vangen in de duinen bij de Haagse badplaats Kijkduin. Niantic Labs, de maker van Pokémon Go, haalt de virtuele wezentjes uit het beschermde natuurgebied. Bovendien zullen er geen pokémon meer verschijnen op en rond spoorlijnen. De gemeente Den Haag en spoorbeheerder ProRail hebben die toezegging gekregen, maakten ze vandaag bekend.

De veranderingen worden op korte termijn doorgevoerd, liet Niantic weten. De makers bieden daarnaast hun excuses aan de gemeente Den Haag aan.

Den Haag wilde ook dat de pokémon 's nachts zouden verdwijnen uit Kijkduin zelf, omdat bewoners last hebben van pokémonjagers. Dat is technisch nog niet mogelijk, maar Niantic belooft dat er aan wordt gewerkt.

Den Haag had een kort geding aangespannen tegen Niantic. Dat zou dinsdag dienen, maar gaat voorlopig niet door. Als Niantic woord houdt, zal de gemeente de zaak helemaal intrekken.

De Haagse wethouder Boudewijn Revis is blij met de belofte van Niantic. "Dat is wat we wilden. Hiermee wordt het natuurgebied beschermd'', zegt hij in een verklaring. ProRail laat weten: "Je moet er toch niet aan denken dat ongelukken gebeuren tijdens de zoektocht naar deze digitale poppetjes?''

Pokémonhoofdstad
De gemeente Den Haag had Kijkduin in eerste instantie nog uitgeroepen tot 'Pokémonhoofdstad van Nederland' toen bleek dat er veel speciale Pokémon in het gebied te vinden waren. De gemeente plaatste ook een speciale Pokémonpaal.

Dat zorgde ervoor dat duizenden Pokémon-jagers de plaats bezochten en daar voor veel overlast zorgden. Omwonenden klaagden geregeld over geluidsoverlast en wildplassende mensen, die soms 'als een kudde op hol geslagen bisons' door het beschermde duingebied trokken.

Volgens ProRail hebben de laatste maanden meerdere mensen op het spoor gelopen tijdens hun monsterjacht. De laatste tijd lijkt dat soort incidenten minder vaak voor te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden