POFPREMIE

De Noren verhoogden deze week de rente om de aanwakkerende economie te remmen. De Britten deden dat al eerder.

INEKE NOORDHOFF

En Nederland? Dat vliegt maar door. 24 uur per dag ongeremde economische groei.

IT-afdelingen schreeuwen om nieuw personeel, callcentra bestoken uitzendbureaus met hun bodemloze vraag naar medewerkers, de inwoners van de polder kopen zich gek. Tegenwoordig moet je langer wachten op een nieuwe auto dan op een kind. Hoe duur aandelen ook geworden zijn, mensen blijven ze aanschaffen. Huizenprijzen zijn in vijf jaar tijd bijna over de kop gegaan, en nog steeds is de markt vol kopers. Geld wordt verdiend als water en wie tekort heeft, kan op een koopje lenen.

Sinds onze Duisenberg in Frankfurt de Europese Centrale Bank opzet, bestaat inflatie klaarblijkelijk niet meer. In Nederland is het al maanden hoogconjunctuur.

Waar vroeger noodremmen werden aangehaald, resteert nu ontspannen toezicht. Rente omhoog? Ben je gek, er is toch geen inflatie, zegt de centrale bank. Dus kunnen we rustig de Nederlandse rente in de pas houden met de euro-partners waar de economie nog lang niet in hoogconjunctuur zit. Leve de euro. Honderd gulden blijft honderd gulden vandaag de dag. Daar gaat het om.

Maar let op: wie zijn meier in een eigen huis stopt of in de beurs, heeft er morgen twee. De helft van de Nederlanders doet dat dan ook. De andere helft, meest kleine spaarders die dat niet kunnen of durven, loopt die premie mis.

Kleine spaarders worden nu niet stiekem beroofd, zoals bij inflatie het geval is doordat de geldontwaarding langzaam het spaarsaldo aanvreet. Maar diezelfde kleine spaarders moeten nu wél toezien hoe mensen om hen heen als het ware een bontjas cadeau krijgen. Het effect is hetzelfde: ze grijpen naast de bonus.

De kerken begrijpen waarschijnlijk nog niet hoe de komst van de euro op dit moment bezig is Nederland om te bouwen tot een koopparadijs. En dan ook nog eens een koopparadijs met pofpremie. Jammer, want een actie tegen de euro biedt heel wat concretere actiepunten dan de vage kruistocht tegen de vooruitgang die ze onlangs hielden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden