Poetsen met biologisch tandpoeder

ELINE KUIJPER

Het voelt aan als schuurmiddel voor je tanden. Dat is het eigenlijk ook. Biologisch tandpoeder is een milieuvriendelijk alternatief voor tandpasta.

Tandenpoetsen met poeder is even wennen. Het blijft kleven op een vochtige tandenborstel en eenmaal in aanraking met speeksel, begint het ietwat te schuimen. Het poetst minder prettig dan tandpasta, maar het geeft wel een schoon gevoel.

Het spul doet een beetje denken aan het ouderwetse schoonmaakpoeder van Vim. Terecht, want het bestaat voornamelijk uit heel fijne kalkdeeltjes. Die slijpen de vuilaanslag van de tanden, zonder het glazuur aan te tasten.

Miriam van den Bergh is oprichtster en eigenaar van Biocosmetica, een internetwinkel voor biologische verzorgingsproducten. Ze legt uit dat het tandpoeder milieuvriendelijker is dan tandpasta. "Je hebt bij een poetsbeurt maar 0,6 gram poeder nodig. Terwijl je met tandpasta al snel twee gram gebruikt." Er hoeven dus minder vrachtwagens te rijden, voor hetzelfde aantal poetsbeurten. Dat komt mede doordat het poeder alleen werkzame stoffen bevat. Tandpasta bestaat gemiddeld voor de helft uit vulmiddel.

Behalve vulmiddel is ook fluoride uit het poeder weggelaten. Volgens Van den Bergh hebben volwassenen dat niet meer zo nodig. "Bovendien is het slecht om te veel fluoride binnen te krijgen. Tandartsen zien er geen gevaar in, maar er zijn mensen die liever het zekere voor het onzekere nemen." In plaats van fluoride zit er xylitol in het poeder. Dat vermindert het aantal bacteriën in de mond.

"Het is een zoetstof die veilig is voor de tanden", vertelt Van den Bergh. "Bacteriën kunnen normale suiker omzetten in zuur, dat het glazuur aantast. Xylitol voorkomt juist een zuuraanval op de tanden."

Cor van Loveren, hoogleraar preventieve tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta) is niet erg te spreken over het biologische tandpoeder. Juist omdat er geen fluoride in zit, vindt hij het zinloos om het poeder te gebruiken. "Fluoride is de enige stof die je tanden opbouwt. Het werkt alleen zolang je het blijft gebruiken." Xylitol is volgens hem geen goed alternatief. "Het klopt dat xylitol de aanval van bacteriën in de mond vermindert, maar het bouwt de tanden niet op. Je verbetert niets in je mond met dit spul."

Dat volwassenen geen fluoride meer nodig hebben is volgens de hoogleraar onzin. Ze hebben weliswaar minder kans op gaatjes, maar dat komt doordat ze niet zo veel snoepen als kinderen. Op een hogere leeftijd worden de tanden juist kwetsbaar en is fluoride hard nodig om het gebit te beschermen.

Ondanks het gebrek aan fluoride, reinigt het biologische tandpoeder prima. De kalkdeeltjes, met een doorsnede van zeven micrometer, zijn geschikt om aanslag van de tanden te slijpen. "In alle pasta's zit een slijpmiddel", vertelt Van Loveren. "Vroeger werd het vaker gebruikt, maar in moderne tandpasta's is kalk vervangen door glasachtige deeltjes. Kalk gaat niet goed samen met fluoride. Daarom wordt het niet meer gebruikt."

Wie minder milieubelastend wil poetsen, doet er goed aan om te spoelen met koud water, in plaats van met warm. Het helpt natuurlijk ook om een kleinere klodder pasta te gebruiken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden