Poëtische levensschetsen in grootse singer-songwriter stijl

(Trouw)

Op de een of andere manier wordt er altijd veel over (het gebrek aan) de zangcapaciteiten van cabaretier Freek de Jonge geschreven. Afgelopen week schreef Trouws tv-criticus Joost van Velzen nog: „Tot slot nog een waarschuwing. Freek de Jonge heeft zijn zangcarrière weer opgepakt.” Dat wordt over iemand als Bob Dylan, Tom Waits of Randy Newman nou nooit gezegd.

’Van A tot Z’ is het eerste studioalbum van De Jonge in 32 jaar en het is een heel zorgvuldige cd geworden. Dat mag ook wel, als je het lijstje producers bekijkt dat eroverheen gegaan is. Van Daniël Lohues (die wegens tijdgebrek moest afhaken), via Neil Innes (vooral bekend van zijn samenwerking met de heren van Monty Python), die geen zin meer had, naar Frans Hagenaars (bekend van de platen van Johan en Spinvis). „Hij laat de muziek triomferen”, schrijft De Jonge in het boekje met de teksten. Dat gebeurt inderdaad, maar een belangrijke rol is ook weggelegd voor de teksten van De Jonge. Die zijn echt prachtig en kunnen zich meten met die van de grote Amerikaanse singer-songwriters die hierboven genoemd zijn.

De liedjes zijn als het ware mooi geformuleerde levensliederen. Dat geeft meteen een bijsmaak van het niveau André Hazes en consorten, maar zo is het niet bedoeld. De Jonge creëert poëtische levensschetsen. Ze gaan soms over een ik-persoon, soms over een ander, een ’stille jongen’ of een zeeman ’zonder haven’. Verhalende liederen in ieder geval waar een wereld mee wordt opgeroepen. In ’Onvoltooid verleden tijd’ bijvoorbeeld, schildert hij een oud echtpaar dat aan de aftakeling ten prooi valt. Een lang huwelijk eindigt toch gescheiden omdat de vrouw in een verzorgingstehuis zit. De machteloosheid straalt ervanaf.

Er staat ook een bijzonder liefdeslied op voor Hella, zijn vrouw. In ’Daarom’ draait hij het als het ware om: omdat zij zo verliefd was, werd hij het ook. Omdat zij zo graag kinderen wilde, kreeg hij ze ook. ’Omdat jij weet wat liefde is / Daarom weet ik het ook’.

Om De Jonge staat een stevige band heen, aangevuurd door gitarist Cok van Vuuren (Ocobar). Zij hebben hoorbaar plezier en maken lekkere bluesy muziek, waarin je de sferen uit het zuiden van Amerika goed terug hoort. En dan, ja, dan past die gebarsten stem van Freek de Jonge wonderwel. „Ik ben geen Pavarotti”, zei hij ooit in deze krant, „maar die pretentie heb ik ook niet. (..) Ik sta in een rijke traditie van beperkte zangers. Maar zàngers.” En zo is het maar net.

De cd ’Van A tot Z’ wordt dinsdag feestelijk gepresenteerd in Carré in Amsterdam, daarna volgt een korte tournee langs enkele popzalen en theaters. (RW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden