commentaar
Poetins Ruslandis een maffiastaat
Niet voor het eerst lijkt een Russische oppositie-politicus het slachtoffer te zijn geworden van de lange arm van president Vladimir Poetin. Gisteren werd bekend dat de bekende activist Vladimir Kara-Moerza volgens zijn vrouw in coma ligt als gevolg van een onbekend gif. Twee jaar geleden overleefde hij nog een poging tot vergiftiging.
Eén van zijn beste vrienden en medestrijders tegen het machtige Kremlin van Poetin, Boris Nemtsov, werd twee jaar geleden vlakbij het Kremlin op een brug doodgeschoten. Een andere Russische oppositieleider, Aleksej Navalny, werd gisteren schuldig bevonden aan fraude en kan daardoor volgend jaar niet meedoen aan de presidentsverkiezingen.
Het rijtje Russische oppositie-politici, zakenlieden, journalisten en klokkenluiders, die in de afgelopen decennia zijn vermoord, in de gevangenis beland of gevlucht, begint inmiddels een treurniswekkende lijst van mensen te worden die zich verzetten tegen het ‘Kremlin’ of gelieerde instellingen.
Officieel heet Rusland een democratie te zijn, met een gekozen president, een functionerend parlement en een rechtsstelsel, in werkelijkheid is het ‘een maffia-staat met Poetin als capo di tutti capi’, stelde oud-wereldkampioen schaken en oppositie-politicus Garry Kasparov, inmiddels gevlucht, in zijn biografie.
Daar is geen woord te veel van gezegd. Ronald Reagan noemde de oude communistische Sovjet-Unie ‘het Rijk van het kwaad’ en daarvoor is helaas voor de inwoners een maffiastaat in de plaats gekomen, waar de vrijheid om zich uit te spreken beperkt is, waar mensen die dat toch doen zelfs gevaar lopen. Poetin heeft zich omringd met vrienden en jaknikkers, kringen waar de corruptie welig tiert, en snoert met zijn veiligheidsdiensten of via de rechter iedereen de mond die tegen hem opstaat.
Van het geïmplodeerde Sovjet-rijk kan nog gezegd worden dat de communistisch-leninistische ideologie werd nagestreefd, van Poetin kennen we hoogstens zijn harde nationalistische toon om van Rusland weer een groot en machtig rijk te maken. Zowel in zijn binnenland- als in zijn buitenland-politiek lijkt hij er in dit verband vooral op uit te zijn de wereld zijn macht te tonen en landen en regio’s binnen zijn invloedssfeer te brengen. Rusland probeert daar waar mogelijk regeringen en politieke partijen te ontregelen of te frustreren, zoals blijkt uit de CIA-rapporten over de uitgelekte mails uit het campagneteam van Hillary Clinton.
Deze handelswijze is tevens een waarschuwing aan president Donald Trump die mogelijkerwijs in Poetin een partner ziet om tot zaken te komen in Oost-Europa en het Midden-Oosten. Laat hij de woorden van zijn voorganger niet vergeten.
De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.