Poetins populariteit vaart wel onder druk van buiten

Het overgrote deel van de Russen juicht hun leider toe. Beeld epa
Het overgrote deel van de Russen juicht hun leider toe.Beeld epa

Vladimir Poetin kan niet meer stuk in eigen land. De waardering voor de Russische president nadert een nieuw hoogtepunt. Reden: zijn optreden in de Oekraïnecrisis.

Redactie internet

Een ruime meerderheid van 87% van de Russen juicht hun leider toe. Daarmee zit Poetin maar één procent onder zijn beste rating ooit, gemeten in 2008. Slechts 13% is ontevreden over Poetin, het laagste aantal sinds jaren. De cijfers komen van het gerespecteerde instituut Levada Center, dat Poetins approval rating (waarderingsmeter) op regelmatige basis publiceert (zie figuur beneden).

Crisis in Oekraïne
De crisissituatie in Oekraïne heeft Poetin goed gedaan, want begin van dit jaar stond de rating nog op 65%. Ook met zijn optreden tegen de Europese Unie oogst Poetin lof. Op dit moment bijt de president hard van zich af als reactie op de Europese sancties. De import van groente en fruit uit de Europese Unie is aan banden gelegd, net als de import van landbouwproducten uit de VS. De boycot moet minimaal een jaar duren, meldde het Russische persbureau RIA Novosti gisteren.

Ook aan de grens met Oekraïne voert Poetin de druk op. Rusland heeft 20.000 militairen paraat staan bij de grens, waar pro-Russische opstandelingen vechten tegen het Oekraïense leger. De Navo vreest een invasie en heeft er bij Rusland op aangedrongen de strijdkrachten terug te trekken.

Juiste koers
In eigen land wordt Rusland getroffen door de EU-sancties, maar de Russen lijken zich weinig zorgen te maken. In een poll geeft 66% van de Russen aan dat het land volgens hen in de goede richting gaat. Dat getal is nog nooit zo hoog geweest.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden