Poetins partij heer en meester

President Dmitri Medvedev beloofde de Russische democratie te versterken. Klachten over het verloop van de lokale verkiezingen wuift hij weg.

Van onze redactie buitenland

De lokale verkiezingen in Rusland zijn zondag gewonnen door de partij van premier Vladimir Poetin. Verenigd Rusland (VR) behaalde veruit de meeste de stemmen, hoewel de totale score gisteren nog niet bekend was. Veel oppositiekandidaten hebben echter geklaagd dat zij werden gehinderd in hun campagnes en dat hun namen soms helemaal niet op de stembiljetten zijn gezet.

Poetins partij won onder meer overtuigend in Moskou. De enige andere partij in de gemeenteraad is de communistische, die 13 procent kreeg. De Jabloko-partij, die als enige oppositie voerde tegen de zittende burgemeester Joeri Loezjkov, bleef met minder dan 5 procent onder de kiesdrempel van 7 procent, net als alle overige partijen.

In de verkiezingen moesten ongeveer dertig miljoen Russen hun stem uitbrengen op zo’n 90.000 kandidaten voor burgemeester, regionaal bestuurder of districtsbestuurder. De verkiezingen vonden plaats in 75 van de 83 Russische regio’s, waaronder Tsjetsjenië en andere republieken in de Kaukasus.

Volgens woordvoeders van de onafhankelijke waakhond Golos kon een groot aantal kandidaten zich echter niet registreren voor de verkiezingen. Ook werden er valse stembiljetten ingeleverd en was in sommige regio’s de werkelijke opkomst veel lager dan gerapporteerd. Verder werden verkiezingsposters weggehaald en was campagne voeren voor veel kandidaten bijna niet mogelijk.

De stembusgang werd gezien als een test voor president Dmitri Medvedev die heeft beloofd de democratie te versterken. Medvedev roemde echter het verloop van de lokale verkiezingen en zag geen ’grote schendingen van de regels’. Hij zei dat de uitslag laat zien dat Verenigd Rusland het morele en politieke recht heeft de regio’s in Rusland te besturen. Hij beschouwt de winst van Verenigd Rusland als bewijs dat er steun is voor de aanpak van zijn regering van de economische crisis, die Rusland hard treft en de economie dit jaar vermoedelijk met ruim 8 procent laat krimpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden