NieuwsRusland

‘Poetins Chef’ eist 50 miljard van de VS wegens ‘onterechte beschuldiging’

Jevgeni Prigozjin (l) serveert eten aan de Russische president Vladimir Poetin tijdens een diner in 2012. Beeld REUTERS
Jevgeni Prigozjin (l) serveert eten aan de Russische president Vladimir Poetin tijdens een diner in 2012.Beeld REUTERS

Jevgeni Prigozjin, alias ‘Poetins Chef’, wil 50 miljard dollar aan schadevergoeding nu de VS de strafzaak tegen hem wegens inmenging bij de presidentsverkiezingen staken.

Hoe tijden kunnen veranderen. Het jaar is 2006. Toenmalig president van de Verenigde Staten George W. Bush bezoekt zijn Russische collega Vladimir Poetin. De aartsvijanden Rusland en Amerika zijn al een aantal jaar nader tot elkaar aan het komen. Een prille liefde hangt in de lucht.

Om dat hernieuwde vertrouwen te onderstrepen schuiven beide heren in een potsierlijk paleis in Sint-Petersburg aan voor een diner. Er wordt een foto gemaakt. Op de achtergrond, in gesteven zwart colbert met witte vlinderdas, staat de cateraar: de totaal onbekende Jevgeni Prigozjin.

Een man die het grootste gedeelte van zijn twintigersjaren in de gevangenis doorbracht vanwege veroordelingen vanwege prostitutie, overvallen en fraude. Een boef die in de jaren na zijn vrijlating de draad weer oppakt door hotdogs te gaan verkopen in de straten van Sint-Petersburg, Poetins geboortestad.

De zaken gaan zo goed dat er een cateringbedrijf volgt. In 2001 komt de grote doorbraak. Prigozjin mag een diner verzorgen voor Poetin en diens Franse evenknie Jacques Chirac. Al snel komt Prigozjin bekend te staan als ‘Poetins Chef.’

Trollenfabriek die politieke discussies ontregelt

Maar de chef-kok heeft meerdere pannetjes op het vuur staan. Naast een cateringbusiness en verschillende sterrenrestaurants leidt Prigozjin ook de zogenaamde Internet Research Agency, een trollenfabriek in Sint-Petersburg die via sociale media overal ter wereld politieke discussies probeert te ontregelen, en onder meer actief was om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Tussen de bedrijven door leidt hij de Wagner Group, een Russische paramilitaire organisatie die namens Moskou in het geheim vecht in onder meer Oekraïne en Syrië.

In 2018 werd Prigozjin door de Amerikaanse justitie in staat van beschuldiging gesteld. Prigozjin zou een bedreiging hebben gevormd voor de nationale veiligheid. Zijn bedrijf Concord Management and Consulting, dat de trollenfabriek in Sint-Petersburg beheert, verspreidde misinformatie en nepnieuws om kiezers te beïnvloeden, aldus de aanklagers.

Amerika wil staatsgeheimen niet openbaren

Maar tot een veroordeling zal het niet komen. Maandag maakte de Amerikaanse justitie bekend dat het de aanklacht tegen Concord intrekt. Het bedrijf is toch niet in de VS te straffen en verdere strafvervolging zou leiden tot openbaring van staatsgeheimen.

Allemaal ‘leugens en fictie’, zo reageerde Prigozjin in een verklaring. Volgens Poetins Chef hebben de Amerikanen boter op hun hoofd en gaat de rechtszaak niet door omdat de Amerikaanse autoriteiten simpelweg bang zijn voor ‘publiciteit en een eerlijk proces.’

Ironisch genoeg komt Prigozjin daarmee dicht in de buurt van het oordeel van de Amerikaanse president Donald Trump, die het hele onderzoek naar Russische inmenging in zijn verkiezingscampagne al jaren afdoet als een hetze.

Maar Prigozjin gaat nog een stapje verder. In zijn verklaring stelt hij dat hem schade is berokkend en dat hij een aanklacht in gaat dienen tegen de VS wegens ‘onterechte vervolging.’ De eis van de voormalig delinquent annex hotdogverkoper: 50 miljard dollar schadevergoeding.

Lees ook:

De beruchte Wagner-huurlingen gaan nu zelfs Moskou te ver

De afgelopen vijf jaar knapte de Russische paramilitaire organisatie Wagner veel vuile klusjes van het Kremlin op in buitenlandse oorlogen. Maar de particuliere militie raakt, na een reeks incidenten, langzaam uit de gratie bij Moskou.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden