'Poetins bankier' eist miljarden van Moskou

Interpol verspreidde in 2014 deze ongedateerde foto van Sergej Poegatsjov. De Russische autoriteiten verdenken hem van verduistering. Beeld epa
Interpol verspreidde in 2014 deze ongedateerde foto van Sergej Poegatsjov. De Russische autoriteiten verdenken hem van verduistering.Beeld epa

De man die ooit bekendstond als 'Poetins bankier', eist nu miljarden dollars van de Russische regering. Sergej Poegatsjov hielp Vladimir Poetin in 2000 in het zadel als president, maar raakte enkele jaren geleden uit de gratie. Hij beschuldigt de Russische regering van het ruïneren van zijn zakelijke imperium, om het geld vervolgens te verdelen onder de huidige vertrouwelingen van het Kremlin.

redactie

"De afgelopen jaren heeft Rusland mij op meerdere fronten aangevallen", stelde Poegatsjov (52) vandaag in een schriftelijke verklaring. "Ik weiger mij te laten intimideren door deze Russische tactieken."

In totaal eist de tycoon, die inmiddels in Frankrijk woont, 12 miljard dollar (10,7 miljard euro) aan compensatie voor het verlies van zijn bedrijven. Om zijn doel te bereiken heeft hij een zaak aangespannen bij het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag.

Bekoelde vriendschap
Poegatsjov, ooit een goede vriend van Poetin, begon zijn carrière als bankier in de Sovjettijd. In 1992 stichtte hij de Mezhprombank, die in korte tijd uitgroeide tot één van de grootste van Rusland. Daarna hield hij zich onder meer bezig met vastgoedontwikkeling, was hij eigenaar van het Franse traiteurbedrijf Hediard en senator voor de Toeva-republiek aan de noordgrens van Mongolië.

Tot 2007 had de Russische zakenreus warme banden met Poetin, maar daarna begon de relatie langzaam te 'bekoelen', zo zei Poegatsjov deze zomer in een interview met de Britse krant The Guardian. "We hadden nooit dezelfde idealen." Poegatsjov bleef naar eigen zeggen 'onafhankelijk', terwijl Poetin wilde dat 'iedereen hem naar de mond praatte'.

Hij verhuisde in 2011 naar Londen na een 'verbazingwekkende plundering' van zijn imperium door de Russische regering. Inmiddels woont de tycoon in Frankrijk, waar hij nog steeds achtervolgd wordt door de Russische autoriteiten. Justitie verdenkt hem van verduistering van 700 miljoen dollar van de door hem opgerichte Mezhprombank. Het geld zou afkomstig zijn van de Russische centrale bank en bedoeld om zijn bank door de crisis van 2008 heen te helpen.

Langdurige zaak
De tycoon ontkent alle aanklachten tegen hem. Maar of hij door de rechter in het gelijk gesteld wordt, blijft voorlopig ongewis. "Dit soort zaken nemen veel tijd in beslag", zei Edward Kehoe, de advocaat van Poegatsjov. "Het kan zeker twee tot drie jaar duren voordat ere en uitspraak komt."

Toch lijken de perspectieven voor Poegatsjov gunstig, getuige een eerdere zaak waarbij arbiters Rusland veroordeelden tot een duizelingwekkende schadevergoeding van 50 miljard dollar aan de vroegere aandeelhouders van oliebedrijf Yukos. Die onderneming werd door de Russische staat onteigend, volgens het hof omdat topman Michail Chodorkovski politieke ambities had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden