Poetin ziet veel in eenheid Rusland en Wit-Rusland

null Beeld epa
Beeld epa

De Russische premier Vladimir Poetin is voorstander van het samensmelten van Rusland met Wit-Rusland. Dat zei Poetin maandag tijdens een bijeenkomst van een regeringsgezinde jeugdbeweging in Rusland.

Redactie

,,Dit is mogelijk en zeer wenselijk'', zei Poetin toen hem werd gevraagd of Rusland en Wit-Rusland weer een land moesten vormen, 'zoals het geval was in de tijd van de Sovjet Unie'. ,,Het hangt volledig af van de wil van het Wit-Russische volk'', voegde hij eraan toe.

Laatste dictator van Europa
Poetin was vol lof over de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, die in het Westen wel beschouwd wordt de laatste dictator van Europa.

,,Ondanks de problemen die van tijd tot tijd de kop opsteken, zoals de economie, energie en ruzies over gas, moet je respect hebben voor het leiderschap in het land en voor Loekasjenko, die consistent een pad richting integratie met Rusland heeft gevolgd'', aldus Poetin.

Crisis
Wit-Rusland kampt met een zware economische crisis. Zonder leningen van grote buur Rusland was het land allang bankroet geweest.

Critici menen dat de crisis vooral te wijten is aan de ouderwetse opvattingen die Loekasjenko er op het economische vlak op na houdt. De autoritaire president drukt de kritiek op zijn beleid echter met harde hand de kop in. Veel oppositieleden zijn de laatste tijd achter de tralies verdwenen.

Pro-Russische retoriek
Rusland en Wit-Rusland vormen samen een douane-unie en werken op veel terreinen nauw samen. Loekasjenko was in de jaren '90 fervent voorstander van een volledig samengaan van de twee buurlanden.

Volgens kenners was hij in dat geval graag president geworden van het gecombineerde land. De laatste jaren is zijn pro-Russische retoriek echter danig afgezwakt en presenteert Loekasjenko zich vooral als hoeder van de Wit-Russische natie.

null Beeld getty
Beeld getty

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden