Poetin ziet bouw pijpleiding South Stream niet meer zitten

De lancering van het South Stream-project in november vorig jaar. Beeld epa
De lancering van het South Stream-project in november vorig jaar.Beeld epa

Rusland kan niet doorgaan met de bouw van gaspijpleiding South Stream zolang er bezwaren tegen bestaan vanuit de Europese Unie. Dat stelde de Russische president Vladimir Poetin vandaag tijdens een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara.

redactie

South Stream zou de Russische gasvelden via een pijplijn door de Zwarte Zee en Bulgarije verbinden met Zuidoost-Europa. De nieuwe pijpleiding moest het mogelijk maken Oekraïne te omzeilen bij het transport van Russisch gas naar Europa.

De aanleg van South Stream werd eind 2012 gestart. Deze zomer vroeg de Europese Commissie Bulgarije echter om de werkzaamheden aan de pijplijn op te schorten, om te kunnen onderzoeken of het project aan Europese wetgeving voldoet. De VS waarschuwden Bulgaarse bedrijven die bij de bouw betrokken zijn daarbij voor mogelijke sancties.

'Als Europa niet wil dat dit project wordt uitgevoerd, dan voeren we het niet uit', aldus Poetin. 'We zullen onze energiebronnen richten op andere regio's in de wereld. Dat gaat in tegen de economische belangen van Europa en zal negatief uitpakken voor onze economische samenwerking, maar dat is de keuze die onze Europese vrienden maken.'

Volgens Poetin is het 'belachelijk' honderden miljoenen te investeren in de aanleg van de pijpleiding, zolang er geen toestemming is voor de bouw in Bulgarije.

Vladimir Poetin en Tayyip Erdogan tijdens de persconferentie in Ankara. Beeld reuters
Vladimir Poetin en Tayyip Erdogan tijdens de persconferentie in Ankara.Beeld reuters

Project definitief van de baan

De topman van het Russische gasconcern Gazprom, Alexei Miller, gaf in een reactie aan dat het South Stream-project volgens hem nu definitief van de baan is. 'Het project is afgesloten, dit was het', stelde hij.

Poetin liet weten eventueel bereid te zijn om gasinfrastructuur te bouwen op de grens tussen Turkije en Griekenland. Op die manier zouden de gevolgen van het wegvallen van South Stream voor Zuid-Europa enigszins kunnen worden gecompenseerd.

Poetin gaf verder aan dat Turkije, dat de banden met Rusland wil versterken, vanaf 1 januari 6 procent minder hoeft te betalen voor Russisch gas. Daarnaast worden de leveringen aan het land opgevoerd.

Poetin met Gazprom-topman Alexei Miller in 2012. Beeld reuters
Poetin met Gazprom-topman Alexei Miller in 2012.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden