Poetin waarschuwt weer voor gevolgen raketschild

(Novum/Ap) - Rusland zal raketten op Polen en Tsjechië richten als deze voormalige satellietstaten van de Sovjetunie hun plannen doorzetten om onderdelen van een Amerikaans raketafweersysteem op hun grondgebied te stationeren. De Russische president Vladimir Poetin liet deze al eerder geuite waarschuwing donderdag nog eens horen op zijn jaarlijkse persconferentie in het Kremlin.

Poetin zei dat Russische militaire deskundigen de plaatsing van onderscheppingsraketten in Polen en een radarsysteem in Tsjechië beschouwen als een bedreiging van de nationale veiligheid. Als de plaatsing wordt doorgezet zal Rusland zijn raketten moeten richten 'op een systeem dat wij niet creëren'.

Poetin zei dat er ook raketten op het buurland Oekraïne zullen worden gericht, mocht dat land zich lenen voor plaatsing van een onder onderdeel van het Amerikaanse raketschild. Hij uitte dit dreigement eerder deze week ook al in een gesprek met de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko toen die in Moskou op bezoek was.

Poetin merkte verder op dat de VS, Polen en Tsjechië ondemocratisch te werk gaan, omdat zij de plannen voor het raketschild niet aan de bevolking voorleggen.

Een ander defensieonderwerp dat Poetin op zijn persconferentie aanroerde was de weigering van de VS en andere NAVO-landen om een gewijzigde versie van het Verdrag over Conventionele Wapens in Europa (CFE) te ratificeren. Doordat de NAVO zijn gebied naar het oosten heeft uitgebreid zijn de restricties die het CFE-verdrag aan Rusland stelt onaanvaardbaar geworden, zei hij. Dat zou te vergelijken zijn met een situatie waarin er voor Amerikaanse troepenbewegingen van Californië naar Texas Russische toestemming nodig zou zijn, zei hij.

Over de hervatting van langeafstandsvluchten van Russische bommenwerpers in de buurt van andere landen, zoals die gedurende de Koude Oorlog plaatsvonden, zei Poetin dat de vluchten bedoeld zijn om de militaire paraatheid op peil te houden. "Het is niet de bedoeling een gevecht uit te lokken en ik hoop dat dat nooit zal gebeuren", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden