Poetin: Turkije zal spijt krijgen van neerhalen Russische straaljager

President Vladimir Vladimirovitsj Poetin tijdens de jaarlijkse Russische 'troonrede'.Beeld AP

Turkije krijgt nog veel meer spijt van het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de grens met Syrië. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vandaag tijdens zijn jaarlijkse 'troonrede'. Hij stelde Turkije meer sancties in het vooruitzicht.

Poetin trok in zijn toespraak net als de afgelopen week opnieuw fel van leer tegen Turkije. Hij noemde het neerhalen van het toestel op 24 november "een verraderlijke oorlogsmisdaad". Poetin beschuldigde Turkije opnieuw van oliehandel met Islamitische Staat (IS) in Syrië en dreigde dat Moskou de "Turkse hulp aan terroristen niet zal negeren''.

Hij stelde Ankara nieuwe sancties in het vooruitzicht zonder die nader te specificieren. "Als ze denken dat ze weg komen met wat maatregelen tegen hun tomaten of beperkingen in de bouw en andere sectoren, dan vergissen ze zich flink", aldus Poetin. Tegelijkertijd zei de Russische president ook dat Rusland niet verzeild wil raken in "militair sabelgekletter' met Turkije.

Ankara ontkent pertinent dat Turkije olie koopt van IS, maar het Russische ministerie van defensie liet gisteren een aantal satellietbeelden zien van, volgens het ministerie, lange rijen olietankwagens aan de Syrisch-Turkse grens. Die beelden zouden het gelijk van Moskou moeten bewijzen.

Sovjetpropaganda
In een reactie deed de Turkse premier Davutoglu de aantijgingen af als 'Sovjetpropaganda'. "Tijdens de periode van de Koude Oorlog was er de Sovjet-propagandamachine. Die produceerde elke dag weer een scala van nieuwe leugens", aldus Davutoglu. "Sommige karakteristieken uit die Sovjettijd komen nu weer tevoorschijn. Maar niemand gelooft de leugens van de Sovjet-propagandamachine."

In zijn toespraak hekelde Poetin de Turkse leiders. "Het lijkt erop dat Allah heeft besloten om de regerende kliek in Turkije te straffen door hen te beroven van wijsheid en inschattingsvermogen", brieste Poetin fel.

Ondanks de aanhoudende woordenstrijd tussen Turkije en Rusland is er vanmiddag een ontmoeting geregeld tussen de ministers van buitenlandse zaken beide landen. Mevlut Cavusoglu en Sergei Lavrov spreken elkaar in de marge van een bijeenkomst van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, in de Servische hoofdstad Belgrado. Vorige week wees Poetin een verzoek van de Turkse president Erdogan om een ontmoeting met hem resoluut van de hand.

Dubbele moraal
Richting het westen verklaarde Poetin in de toespraak dat landen "geen dubbele moraal'' moeten hebben als het om terreur gaat en terroristische groeperingen niet voor eigen nut moeten gebruiken. Poetin waarschuwde voor het gevaar van terreur uit Syrië en riep op tot het tot stand brengen van een breed internationaal anti-terreurfront tegen IS.

In het kader van nieuwe strafmaatregelen tegen Turkije maakte de Russische energieminister Novak vandaag bekend dat de onderhandelingen over de aanleg van een gaspijpleiding via Turkije, het TurkStream-project, worden gestaakt. Via de TurkStream zou gas vanuit Rusland naar Turkije en het zuiden van Europa worden getransporteerd. De gesprekken over een kernenergieproject dat Rusland in Turkije uitvoert gaan vooralsnog wel door.

De Russische president wijdde in zijn toespraak geen woord aan Oekraïne en de oorlog die de pro-Russische separatisten daar nog steeds voeren tegen het Oekraïense regeringsleger. Hij noemde alleen het door Rusland in maart 2014 geannexeerde Oekraïense schiereiland Krim. Volgens Poetin is de "hereniging van de Krim met Rusland het bewijs dat we één natie zijn, verenigd door gemeenschappelijke waarden en doelen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden